Iets vragen of melden?

Hoe voorkom ik spam?

Spam zijn wervende elektronische berichten die u ongevraagd krijgt. Bijvoorbeeld een sms’je, appje of e-mail. Spam kan erg vervelend zijn. En soms ook schadelijk. Internetcriminelen proberen via spam bijvoorbeeld uw wachtwoorden te stelen of schadelijke software op uw computer te installeren. Helemaal voorkomen lukt misschien niet, maar met onderstaande tips kunt u de overlast van spam wel beperken:

Zet uw e-mailadres niet op internet

Zet nooit uw e-mailadres op sociale media, internetfora, nieuwsgroepen of andere websites. Spammers hebben robots die automatisch op internet naar e-mailadressen zoeken. Zorg dus dat uw e-mailadres niet op internet te vinden is!

Wilt u vaak berichten op internet zetten? Gebruik dan een tijdelijk e-mailadres. Of maak een nieuw e-mailadres aan. Zo komen alle ongevraagde berichten binnen op dit nieuwe e-mailadres. En niet op het e-mailadres dat u bijvoorbeeld gebruikt voor vrienden en familie.

Geef uw e-mailadres niet zomaar weg

Wilt u meedoen aan een prijsvraag? Of wilt u een gratis product ontvangen? Vaak moet u dan uw persoonlijke gegevens invullen. Bedenk dan goed of u dat wilt. Het bedrijf kan u later ongevraagde berichten gaan sturen. Ook kan het bedrijf uw gegevens verkopen aan andere bedrijven.

Koopt u iets online? Meld u dan af voor ongevraagde berichten

Koopt u iets online, dan laat u vaak persoonlijke gegevens achter. Wilt u geen berichten ontvangen van het bedrijf waar u iets koopt? Dan moet u dat vooraf kunnen aangeven. Meestal door ergens een vinkje te zetten.

Meld u af voor nieuwsbrieven

Krijgt u berichten van een bedrijf waar u klant bent geweest? Meld u dan af voor verdere berichten. U moet zich eenvoudig kunnen afmelden. Vaak staat onderin de mail een afmeldknop.

Let op!: Vertrouwt u de mail niet? Klik dan niet in het bericht! Ook niet op een linkje dat lijkt op een afmeldknop.

Klik nooit in een spam-bericht dat u niet vertrouwt

Weet u niet wie u e-mail heeft gestuurd? En vertrouwt u het niet? Gooi de e-mail dan meteen weg en klik niet in het bericht. Sommige e-mails beloven u dat u nooit meer spam krijgt als u op een bepaalde link klikt. Deze link noemen ze soms een 'unsubscribe'-link. Maar meestal is de link vals. Klikt u er toch op? Dan stuurt de spammer u juist nog veel meer ongevraagde berichten. Of er wordt schadelijke software op uw computer geïnstalleerd. Nergens op klikken dus!

Bescherm ook de e-mailadressen van anderen

Stuurt u een e-mail naar veel mensen tegelijk? Verberg dan elk e-mailadres voor de anderen. U doet dat door alle e-mailadressen in te vullen bij het BCC-vak. Zo kan iemand die uw e-mail krijgt, niet zien aan wie u het bericht nog meer hebt gestuurd.

BCC is een afkorting van 'Blind Carbon Copy'. Dit betekent dat u een kopie van uw bericht stuurt aan veel mensen, die niet van elkaar kunnen zien dat de ander het bericht ook krijgt.

Reageer niet op kettingbrieven

Soms krijgt u een e-mail die u een prijs belooft als u het bericht doorstuurt naar vrienden of familie. Dit zijn vaak berichten van een spammer. Stuur dit bericht niet door. Want als u dat doet, krijgt de spammer ook de e-mailadressen van de mensen aan wie u het bericht doorstuurt.

Koop nooit via ongevraagde berichten

Koop nooit van een spammer! Want met uw aankoop beloont u die methode.

Gebruik een spamfilter

Spamfilters zijn kleine programma's voor uw computer die u tegen spam beschermen. De filters zorgen ervoor dat er geen spam in uw mailbox komt. Of ze zetten de spam apart in een speciaal postvakje. Zo hebt u minder last van spam. Hebt u een e-mailprogramma via uw internetaanbieder? Dan heeft uw aanbieder vaak standaard een spamfilter ingebouwd. Vraag dit na bij uw internetaanbieder.

Geef indringers geen kans

Spammers proberen via internet in uw computer te komen. Beveilig uw computer daarom goed. Installeer een 'firewall' die uw computer beschermt tegen indringers. Vraag bij uw internetaanbieder wat er mogelijk is. Misschien weet uw internetaanbieder een goede 'firewall'.

Blokkeer spamberichten

Markeer het spambericht als spam in uw e-mailprogramma en blokkeer de afzender. Dan krijgt u geen berichten meer van deze afzender. Voor ieder e-mailprogramma werkt dit anders. Komt u er zelf niet uit? Vraag dan uw aanbieder om hulp of zoek uitleg op internet.

Neem een ander e-mailadres

Lukt het u niet om met bovenstaande tips van de spam af te komen? En blijft u zich er aan storen? Overweeg dan om een ander e-mailadres te nemen. En kies voor een aanbieder met een goede spamfilter. Vraag dit bijvoorbeeld na in uw omgeving.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Op vrijdag 22 en maandag 25 februari zijn wij telefonisch niet bereikbaar. U kunt ons bereiken via WhatsApp.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer