Afspraken tussen bedrijven

Ik heb een nieuwbouwhuis gekocht. De aannemer zegt dat ik de badkamer en keuken moet kopen bij een bepaald bedrijf. Mag dat?

Staat in de koopovereenkomst dat u het huis krijgt met een keuken, badkamer en toilet? Dan mag de aannemer het bedrijf kiezen waar u dit kunt kopen.

Bent u het hier niet mee eens? Bespreek met de aannemer wat er mogelijk is. Het kan zijn dat de aannemer alleen garantie geeft als een bepaald bedrijf de keuken en badkamer plaatst. En het kan zijn dat de aannemer al een bepaalde leverdatum heeft afgesproken voor de badkamer of keuken. Kiest u zelf een badkamer of keuken? Dan kan een latere leverdatum vervelend zijn voor de aannemer.

Soms kunt u het huis zonder keuken en badkamer laten opleveren. Dan kunt u ze zelf laten plaatsen. Controleer wel of het invloed heeft op de garantie van uw huis. Deze garantie is bijvoorbeeld afgegeven door Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK).

Is dit geen verboden koppelverkoop?

Nee. 2 verschillende bedrijven mogen samen iets aanbieden. De afspraak zou alleen verboden zijn als de bedrijven er een hogere prijs mee willen vragen. Of dat zo is, moeten we per geval onderzoeken.

Wanneer is koppelverkoop verboden?

Koppelverkoop is verboden als het gaat om een bedrijf met een economische machtspositie voor een product. Door 2 producten samen te verkopen, probeert het bedrijf ook voor het andere product een machtspositie te krijgen. Andere bedrijven maken daardoor geen kans.

Een aannemer heeft een economische machtspositie als hij bijvoorbeeld een marktaandeel van meer dan 40% heeft. Dat betekent dat de aannemer meer dan 40% van de huizen in Nederland bouwt. Dit is niet snel het geval en moeten wij per situatie onderzoeken.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.