Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Ik heb een nieuwbouwhuis gekocht. De aannemer zegt dat ik de badkamer en keuken moet kopen bij een bepaald bedrijf. Mag dat?

Staat in de koopovereenkomst dat u het huis krijgt met een keuken, badkamer en toilet? Dan kan het zijn dat de aannemer kiest waar u die koopt. Dat mag van de wet.

Bent u het hier niet mee eens? Bespreek met de aannemer wat er mogelijk is. Let op:

  • Het kan zijn dat de aannemer alleen garantie geeft als een bepaald bedrijf de keuken en badkamer plaatst.
  • Soms heeft de aannemer al een bepaalde leverdatum afgesproken voor de badkamer of keuken. Kiest u zelf een badkamer of keuken? Dan kan een latere leverdatum vervelend zijn voor de aannemer.
  • Soms kunt u het huis zonder keuken en badkamer laten opleveren. Dan kunt u ze zelf laten plaatsen. Controleer wel of dat invloed heeft op de garantie van uw huis. Deze garantie is bijvoorbeeld afgegeven door Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK).

Is dit geen verboden koppelverkoop?

Nee, meestal niet. 2 verschillende bedrijven mogen samen iets aanbieden. Bouwt 1 bedrijf het nieuwbouwhuis en levert hetzelfde bedrijf ook de keuken, badkamer en toilet? Dan kan dit koppelverkoop zijn. Of het om een overtreding gaat, moeten we per geval onderzoeken.

Wanneer is koppelverkoop verboden?

Koppelverkoop is verboden als het gaat om een bedrijf met een economische machtspositie voor een product. Door 2 producten samen te verkopen, probeert het bedrijf ook voor het andere product een machtspositie te krijgen. Andere bedrijven maken daardoor geen kans.

Om te bepalen of een aannemer een economische machtspositie heeft, zijn verschillende zaken van belang. Bijvoorbeeld hoe groot het marktaandeel van de aannemer is. Of een aannemer een economische machtspositie heeft, moeten wij per geval onderzoeken.

Zie ook