Afspraken tussen bedrijven

Ik heb een nieuwbouwhuis gekocht. De aannemer zegt dat ik de badkamer en keuken moet kopen bij een bepaald bedrijf. Mag dat?

Waarschijnlijk wel. In de koopovereenkomst staat waarschijnlijk dat u het huis krijgt met een keuken, badkamer en toilet. Als dat zo is, dan kiest de aannemer het bedrijf voor de keuken, badkamer en toilet.

Misschien bent u het hier niet mee eens. Dan kunt u dat tegen de aannemer zeggen. De aannemer kan dan de volgende argumenten hebben.

  • Hij wil alleen garantie geven als een bepaald bedrijf de keuken en badkamer plaatst.
  • Hij heeft gekozen voor een badkamer en toilet die op voorraad waren. En de leverdatum is al afgesproken. Als u zelf een badkamer en toilet uitzoekt, kan de leverdatum anders zijn, en dat is vervelend voor de aannemer. U kunt hierover overleggen met de aannemer.

Misschien is het mogelijk om het huis zonder keuken en badkamer te laten opleveren. Dan kunt u deze zelf laten plaatsen. Maar dit kan wel invloed hebben op de garantie die u bij de koop van uw huis hebt gekregen. Deze garantie kan bijvoorbeeld afgegeven zijn door het SWK (Stichting Waarborgfonds Koopwoningen).

Is hier dan geen sprake van verboden koppelverkoop?

Om een antwoord op deze vraag te geven moet er eerst een andere vraag beantwoord worden. In de eerste plaats moet er gekeken worden naar de positie van de aannemer op de markt; heeft de aannemer een economische machtspositie op het gebied van huizen bouwen?

Een aannemer heeft een economische machtspositie als hij beschikt over een aanzienlijk marktaandeel, bijvoorbeeld meer dan 40%. Dat betekent dat de aannemer meer dan 40% van de huizen in een bepaalde regio bouwt. Dit is niet vaak het geval.

Of in uw geval de aannemer een economische machtspositie heeft kan zonder onderzoek niet gezegd worden.

Ten tweede moet er gekeken worden of de aannemer zijn machtspositie misbruikt. Dat is bijvoorbeeld zo als de aannemer kopers verplicht om badkamers en keukens bij een bepaald bedrijf te kopen met als doel daar hogere prijzen voor te vragen. Dit heet koppelverkoop. Let op: dit is dus alleen verboden als een bedrijf een economische machtspositie heeft.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.