Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Afspraken tussen bedrijven

Misbruik van economische machtspositie

Sommige bedrijven zijn zo groot dat ze zich weinig hoeven aan te trekken van anderen. Zo'n economische machtspositie hoeft geen probleem te zijn en is niet verboden. Alleen misbruik van deze positie is verboden. Bijvoorbeeld door hele hoge prijzen te vragen. Of door producten alleen met een ander product te verkopen.

Hoe weet ik of een bedrijf een economische machtspositie heeft?

Een groot marktaandeel kan iets zeggen over een economische machtspositie. Maar het zegt niet alles. Ook belangrijk is:

  • hoeveel concurrenten het bedrijf heeft
  • hoe groot deze concurrenten zijn
  • en of nieuwe bedrijven actief kunnen worden

Soms hebben bedrijven van nature een machtspositie. Denk aan PostNL, KPN, NS en Schiphol. Wij maken extra regels voor deze bedrijven om de concurrentie te bevorderen.

Voorbeelden van misbruik economische machtspositie

Een bedrijf maakt misbruik van zijn economische machtspositie als zij de concurrentie beperkt of voorkomt dat andere bedrijven een kans krijgen. Bijvoorbeeld door:

Roofprijzen

Een bedrijf biedt producten zó goedkoop aan dat andere bedrijven geen kans krijgen. Op korte termijn lijdt het bedrijf verlies. Maar op de lange termijn heeft het bedrijf minder concurrenten en versterkt zo zijn economische machtspositie.

Koppelverkoop

Een bedrijf biedt 2 producten aan. Voor het 1e product is het bedrijf de enige aanbieder. Voor het 2e product zijn er meerdere aanbieders. Het bedrijf verkoopt het 1e product alleen aan klanten die ook het 2e product afnemen. Andere aanbieders komen zo buiten spel te staan. Dit heet koppelverkoop. Het bedrijf probeert zo zijn economische machtspositie bij het 1e product uit te breiden naar het 2e product.

Let op

Heeft een bedrijf geen economische machtspositie? Of gaat het om 2 verschillende bedrijven? Dan is het geen verboden koppelverkoop.

Woekerprijzen

Een bedrijf is de grootste of enige aanbieder van een bepaald product. Het bedrijf verhoogt de prijzen flink, niet omdat de productie duurder is geworden, maar om meer winst te maken. Blijven de prijzen onredelijk hoog? Zijn er weinig tot geen concurrenten? En hebben klanten nadeel van deze prijsverhoging? Dan maakt het bedrijf misbruik van zijn economische machtspositie.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.

Let op

Leg duidelijk uit wat de bedrijven doen. En hoe u denkt dat zij de regels van de Mededingingswet overtreden.

Zie ook