Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Wilt u een slim apparaat kopen? Zorg dat u voldoende informatie krijgt

| Nieuwsbericht

Koopt u een slim apparaat, zoals een smart-tv of een slimme thermostaat? Dan hebt u recht op voldoende informatie over het product. Bij slimme apparaten is bijvoorbeeld informatie over updates belangrijk. De ACM (Autoriteit Consument & Markt) onderzoekt of aanbieders voldoende informatie geven.

Slimme apparaten

Consumenten gebruiken steeds meer apparaten die zijn verbonden met het internet. Bijvoorbeeld een draadloze luidspreker, een slimme meter of een smartphone. Dit noemen we ook wel slimme apparaten of smart-apparaten. Al deze verbonden apparaten vormen samen een 'internet of things'. Zo kun je bijvoorbeeld op afstand de verwarming aanzetten met je smartphone.

Regelmatige updates van slimme apparaten zijn belangrijk om ze goed te laten werken en veilig te houden. Soms stoppen aanbieders met het updaten van slimme apparaten. Deze apparaten zijn dan mogelijk niet meer goed of veilig te gebruiken.

Informatie van aanbieders

Bent u van plan om een slim apparaat te kopen? Zorg dan dat de aanbieder u voldoende informatie geeft. Bijvoorbeeld over hoe lang het slimme apparaat software-updates krijgt. Die informatie moet u krijgen vóór de aankoop. Zo kunt u een goede beslissing nemen. De ACM let er op of aanbieders voldoende informatie geven over hun slimme apparaten. Zo niet, dan spreekt de ACM deze aanbieders hierop aan.

Hebt u bij de aankoop van uw slimme apparaat onvoldoende informatie gekregen van de aanbieder?