Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Tijdelijke btw-verlaging op uw energiekosten

| Nieuwsbericht

De btw op gas, stroom en stadsverwarming is tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. Deze belastingverlaging geldt voor alle onderdelen van de energierekening, zoals energiebelasting, vaste leveringskosten en netbeheerkosten. Energieleveranciers moeten hun klanten duidelijk uitleggen hoe zij de btw-verlaging in deze periode verrekenen.

Waarom deze tijdelijke btw-verlaging?

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Daarom heeft de overheid een tijdelijke btw-verlaging ingevoerd om uw hoge energierekening voor een deel te compenseren.

Wat merkt u van de btw-verlaging?

Hebt u vast contract? Dan moet u het gevolg van de btw-verlaging duidelijk terugzien. Bijvoorbeeld in een verlaging van uw maandbedrag. Of in een verlaging van uw jaarafrekening of eindafrekening.

Hebt u een variabel contract en stijgen de kosten voor gas en stroom? Dan stijgen uw maandelijkse kosten, ook al krijgt u de tijdelijke btw-verlaging.

Let op als u een nieuwe energiecontract afsluit

De btw op gas, elektriciteit en stadsverwarming is 21% en wordt (voor nu) voor slechts 6 maanden verlaagd. Loopt uw contract af? Let dan op als u een nieuw energiecontract afsluit. De ACM heeft energieleveranciers opgeroepen met 21% btw te blijven rekenen als zij een consument een (nieuw) energiecontract aanbieden. Dit is belangrijk omdat u een aanbod van een leverancier moet kunnen vergelijken met dat van andere aanbieders.

Recht op een duidelijke rekening

Energieleveranciers zijn verplicht om u goed te informeren over hun tarieven. Ook moeten zij u duidelijke rekeningen sturen. Zo kunt u de rekening controleren en weet u waarvoor u moet betalen.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook