Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

PSD2: geen extra kosten meer voor betaling met creditcard of overschrijving

| Nieuwsbericht

Vanaf vandaag geldt de Europese richtlijn Payment Service Directive 2 (PSD2). Dit zijn nieuwe Europese regels voor betaaldiensten. Hierdoor krijgt u meer keuze. Bijvoorbeeld hoe u kunt betalen aan de kassa en online. En welke kosten u daarvoor betaalt.

Door de nieuwe regels kunnen, naast banken, ook andere bedrijven betaaldiensten aanbieden aan consumenten. Bijvoorbeeld bedrijven die een app aanbieden om mee te betalen. Ook kunt u een bedrijf toegang geven tot de informatie op uw rekening. Het bedrijf kan dan een 'huishoudboekje' voor u maken. Volgens de nieuwe regels mogen verkopers geen extra kosten meer rekenen voor bepaalde betaalmogelijkheden.

Wanneer mag een verkoper extra kosten rekenen voor een betaalmogelijkheid?

Betaalt u met uw creditcard van bijvoorbeeld Visa of Mastercard? Of met automatische incasso of overschrijving? Dan mag de verkoper daarvoor geen extra kosten meer rekenen. Voor andere betaaldiensten, mag de verkoper dit wel. Bijvoorbeeld voor iDEAL of Paypal. Maar nooit méér dan hij zelf voor uw betaling betaalt aan het bedrijf dat de betaaldienst uitvoert.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.