Nieuwsbericht

PSD2: geen extra kosten meer voor betaling met creditcard of overschrijving

19-02-19nieuwsbericht

Vanaf vandaag geldt de Europese richtlijn Payment Service Directive 2 (PSD2). Dit zijn nieuwe Europese regels voor betaaldiensten. Hierdoor krijgt u meer keuze. Bijvoorbeeld hoe u kunt betalen aan de kassa en online. En welke kosten u daarvoor betaalt.

Door de nieuwe regels kunnen, naast banken, ook andere bedrijven betaaldiensten aanbieden aan consumenten. Bijvoorbeeld bedrijven die een app aanbieden om mee te betalen. Ook kunt u een bedrijf toegang geven tot de informatie op uw rekening. Het bedrijf kan dan een ‘huishoudboekje’ voor u maken. Volgens de nieuwe regels mogen verkopers geen extra kosten meer rekenen voor bepaalde betaalmogelijkheden.

Wanneer mag een verkoper extra kosten rekenen voor een betaalmogelijkheid?  

Betaalt u met uw creditcard van bijvoorbeeld Visa of Mastercard? Of met automatische incasso of overschrijving? Dan mag de verkoper daarvoor geen extra kosten meer rekenen. Voor andere betaaldiensten, mag de verkoper dit wel. Bijvoorbeeld voor iDEAL of Paypal. Maar nooit méér dan hij zelf voor uw betaling betaalt aan het bedrijf dat de betaaldienst uitvoert.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.