Boekt u een pakketreis in 2021? Dan moeten reisaanbieders weer binnen 14 dagen terugbetalen als zij de reis moeten annuleren. In 2020 gaven reisaanbieders consumenten vaak een voucher als ze de reis moesten annuleren. Dat mag niet meer voor reizen die in 2021 geboekt worden.
Door de coronacrisis moesten reisaanbieders in 2020 veel reizen annuleren. Zij boden consumenten dan een voucher aan. Door de bijzondere omstandigheden mocht dit van de overheid. Zo’n voucher is gedekt door een garantiefonds. Als het bedrijf failliet gaat, betaalt het garantiefonds uw geld terug. In 2021 mogen reisaanbieders alleen in sommige gevallen nog een voucher aanbieden. Waar u recht op hebt, hangt af van de datum waarop u de reis hebt geboekt en datum waarop u zou vertrekken.
Hebt u de pakketreis in 2020 geboekt en zou u vertrekken voor 30 april 2021? Dan kan de reisaanbieder u alleen nog een voucher aanbieden als:
Hebt u de pakketreis in 2020 geboekt en zou u na 30 april 2021 vertrekken? Dan hebt u direct recht op uw geld terug als de reisaanbieder de reis annuleert. De reisaanbieder moet u uiterlijk binnen 14 dagen terugbetalen.
Boekt u vanaf 1 januari 2021 een pakketreis? En annuleert de reisaanbieder de reis? Dan hebt u recht op geld terug. De reisaanbieder moet u uiterlijk binnen 14 dagen terugbetalen.
Dan zijn er verschillende opties.
U mag met die voucher een nieuwe reis boeken. Dat kan tot 1 jaar nadat u de voucher kreeg.
Wilt u geen nieuwe reis boeken? Dan kunt u uw geld terugvragen. Dat kan vanaf 6 maanden nadat u de voucher kreeg. Uiterlijk 1 jaar nadat u de voucher kreeg, moet de reisaanbieder u terugbetalen.
Vraagt u uw geld niet terug? Ook dan moet uw reisaanbieder u terugbetalen. Dat moet uiterlijk 1 jaar nadat u de voucher kreeg. U hoeft daar niet zelf om te vragen.
Meld het bij ons. Bijvoorbeeld als het bedrijf uw geld niet terugbetaalt. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.