Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Let op voor misleiding: ACM onderzoekt huurwoningwebsites

| Nieuwsbericht

Zoekt u een huurwoning? Wees dan alert als u dit doet via huurwoningwebsites. Wij ontvingen veel klachten van consumenten over deze websites. Er zijn websites die u mogelijk misleiden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt nu of dit het geval is.

Wat is een huurwoningwebsite?

Een huurwoningwebsite verzamelt het aanbod van huurhuizen, bijvoorbeeld van verhuurmakelaars en via andere websites en plaatst deze op haar eigen site. Op deze manier kan een huurwoningwebsite u veel aanbod tonen. U kunt het vergelijken met een online zoekmachine. Er zijn gratis huurwoningwebsites, maar ook websites waar u tegen betaling een abonnement kan afsluiten. Een huurwoningwebsite verhuurt zelf geen huizen en bemiddelt ook niet tussen een huurder en een verhuurmakelaar.

Waarom start de ACM een onderzoek?

Wij ontvingen veel klachten van consumenten die abonnementen hebben afgesloten bij huurwoningwebsites. Geïnteresseerde consumenten probeerden in contact te komen met de verkoopmakelaar via de huurwoningwebsites. Meestal lukte dit niet. Ook bleken aangeboden huurwoningen op de huurwoningwebsites, vaak niet meer beschikbaar. Of bleek dat de aangeboden huurwoningen nooit te huren waren.

Wat zijn de regels voor deze websites?

Consumenten hebben recht op duidelijke informatie. Biedt een huurwoningwebsite een dienst aan? Dan moet de website de consumenten duidelijk informeren. Huurwoningwebsites moeten duidelijke informatie geven over hoe zij aan het huurwoningaanbod komen. En hoe consumenten in contact kunnen komen met verhuurmakelaars. Zij mogen u niet misleiden. De ACM vermoedt dat een aantal huurwoningwebsites zich niet aan de regels houdt. En doet daarom onderzoek.

In sommige situaties lijkt sprake te zijn van oplichting. Wij hebben daarom informatie gedeeld met het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). Ook zij zijn een onderzoek gestart.

Zoekt u een huurwoning?

Neem rechtstreeks contact op met de verhuurmakelaar als u een huurwoning zoekt. Een verhuurmakelaar toont vaak ook het aanbod op zijn eigen website. Meestal kunt u dit gratis bekijken en hoeft u geen abonnement af te sluiten. Daarnaast regelt een verhuurmakelaar de bezichtigingen voor u. En kan bemiddelen tussen u en de verhuurder.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.