Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

De ACM controleert of reisaanbieders zich aan de regels van reisgarantie houden

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) dwingt reisaanbieders om reisgarantie aan te bieden. Uit controles van de ACM bleek dat enkele reisaanbieders nog geen reisgarantie boden. Ook kreeg ConsuWijzer meldingen hierover. Reisaanbieders zijn namelijk verplicht een garantieregeling te bieden aan reizigers die een pakketreis of een gekoppeld reisarrangement boeken.

Verplicht reisgarantie aanbieden

Boekt u een pakketreis of een gekoppeld reisarrangement? Dan moet de reisaanbieder een garantieregeling aanbieden. Bij de controles van de ACM bleek dat 15 reisaanbieders geen reisgarantie aanboden. De ACM sprak ze aan op deze verplichting. Bij 7 van de 15 reisaanbieders was het nodig om aan te geven dat ze een last onder dwangsom opgelegd zouden krijgen. Nu bieden de 15 reisaanbieders wel reisgarantie aan reizigers.

Reisgarantie is goed voor de consument

De regels over reisgarantie bij pakketreizen zijn aangepast op 1 juli 2018. U hebt daardoor vaker recht op garantie bij pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen. Hebt u uw reis al betaald en gaat uw reisaanbieder failliet? Dan zorgt de garantieregeling ervoor dat u uw geld terugkrijgt. En als u al op reis bent, zorgt de regeling ervoor dat u terug naar huis kunt.

Veel bedrijven hebben hun reisgarantie geregeld via de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), GGTO (Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators) en STO Garant.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.