Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Buitengesloten? Let op als u een slotenmaker inschakelt

| Nieuwsbericht

Op het moment dat u zichzelf buitensluit, hebt u met spoed een slotenmaker nodig. Sommige slotenmakers spelen hier slim op in. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt meldingen dat sommige slotenmakers hoge bedragen vragen aan consumenten voor hun werkzaamheden.

De slotenmakers geven niet altijd eerlijke informatie op hun websites. Soms is niet duidelijk met wie u te maken hebt. Vaak krijgen consumenten achteraf een hoge rekening. Soms gaat het om duizenden euro's. Let dus goed op als u een slotenmaker zoekt.

Tips voor het vinden van een slotenmaker

Wilt u een slotenmaker inschakelen? En kent u deze slotenmaker niet? Wees kritisch bij het vinden van een slotenmaker en maak vooraf goede afspraken.

 1. Wees kritisch bij het zoeken

  Veel mensen zoeken een slotenmaker via Google. Ga niet meteen af op een advertentie op Google. U kunt deze herkennen aan 'Ad' of 'Advertentie' voor de naam van de website. Onbetrouwbare slotenmakers maken veel gebruik van dit soort advertenties. Ook de informatie op hun websites klopt soms niet. Zoek daarom iets verder.

 2. Check het NSSG en het PKVW

  Betrouwbare slotenmakers zijn vaak aangesloten bij de brancheorganisatie van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde. Kijk op de website of de slotenmaker bij de brancheorganisatie is aangesloten. U kunt ook checken of de slotenmaker is aangesloten bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit kan op www.politiekeurmerk.nl.

 3. Check adresgegevens

  Staat er geen bedrijfsadres op de website van de slotenmaker? Dan is dit een signaal dat het mogelijk om een onbetrouwbare slotenmaker gaat.

  Heeft de slotenmaker wel adresgegevens op de site? Check deze adresgegevens dan op Google Maps. Heeft de slotenmaker een fysieke winkel? Dan is de kans groot dat het wel om een betrouwbaar bedrijf gaat.

 4. Check de KVK-gegevens

  Zoek het bedrijf op in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Zijn de gegevens op de website van het bedrijf anders dan de gegevens in het handelsregister? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbare slotenmaker.

 5. Check reviews

  Bekijk onafhankelijke klachtensites, zoals www.klacht.nl, www.klachtenkompas.nl of www.trustpilot.nl. Zijn er veel klachten over het bedrijf, de website of het gebruikte telefoonnummer? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbare slotenmaker. Bekijk altijd meerdere recensies en meerdere klachtensites.

 6. Maak vooraf duidelijke afspraken over de prijs

  Bedrijven kunnen zelf hun prijzen bepalen. Daarom moet u vooraf een duidelijke schatting van de prijs krijgen. U kunt de slotenmaker dan houden aan de afspraak die u gemaakt hebt. Vraag om een bevestiging per mail of sms.

  Kan de slotenmaker u niet vooraf vertellen wat het gaat kosten? Omdat hij de situatie eerst moet beoordelen? Vraag dan of u een foto van uw deur en het slot kunt sturen. Of vraag hoe de slotenmaker de prijs berekent.

  Noemt de slotenmaker aan de telefoon geen duidelijke schatting van de prijs? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbare slotenmaker.

  Let op: in de avond of in het weekend bent u meestal een hoger bedrag kwijt.

Wat doet de ACM hieraan?

De ACM is bezig met een onderzoek naar deze bedrijven. De ACM kan boetes opleggen aan de slotenmakers en bedrijven die hen helpen. We kijken ook hoe we andere maatregelen kunnen nemen om het lastiger te maken voor onbetrouwbare slotenmakers. Bijvoorbeeld door in te grijpen bij de websites van slotenmakers en tussenpartijen. En door de lokale telefoonnummers waarvan ze gebruikmaken in te trekken.

Wat kunt u doen als u veel geld moest betalen aan een slotenmaker?

Hebt u een slotenmaker ingeschakeld? En moest u achteraf een heel hoog bedrag betalen? Meld het dan bij ACM ConsuWijzer of doe aangifte bij de politie. De ACM en de politie werken hierin samen.

Hebt u een probleem met een slotenmaker en komt u er onderling niet uit? Dan kunt u naar de rechter. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Schakel deze dan in.