Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

Budget Thuis krijgt boete voor misleidende verkoop van energiecontracten

| Nieuwsbericht

Energieleverancier Budget Thuis hield zich niet aan de regels voor telefonische verkoop en misleidde consumenten. Daarom legt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het bedrijf een boete op van 1,8 miljoen euro.

Wat deed Budget Thuis fout?

Budget Thuis zette andere bedrijven in om consumenten te bellen om energiecontracten te verkopen, maar die hielden zich niet aan de regels. De verkopers zeiden tijdens het telefoongesprek bijvoorbeeld dat zij belden voor een energiemeting of vanwege een landelijke prijsverlaging. Maar eigenlijk probeerden zij energiecontracten te verkopen. Ze vertelden niet dat ze belden namens energieleverancier Budget Thuis en ze meldden belangrijke informatie hierover pas laat tijdens het gesprek of helemaal niet. Bijvoorbeeld over de looptijd, opzegvergoedingen, actievoorwaarden en de energietarieven. Consumenten werden op deze manier misleid en dat is verboden.

Budget Thuis heette eerder NutsServices. Het bedrijf levert energie aan consumenten onder de merknamen Budget Energie en de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE).

Boete van 1,8 miljoen euro

Uit onderzoek van de ACM blijkt dat Budget Thuis zich in 2019 en 2020 niet aan de regels hield en consumenten misleidde. Daarom krijgt Budget Thuis een boete van 1,8 miljoen euro. Budget Thuis heeft deze boete al betaald.

Stoppen van ongewenste verkooptelefoontjes

Bedrijven mogen u alleen bellen om iets te verkopen als u daarvoor toestemming hebt gegeven, nu klant bent of dat de afgelopen 3 jaar bent geweest. Belt een verkoper u terwijl u dit niet wilt? Dan kunt u altijd gebruik maken van uw recht van verzet. U doet dit door tegen het bedrijf te zeggen dat u niet meer gebeld wilt worden. Het bedrijf mag u daarna niet meer bellen.

Wordt u toch nog gebeld? Meld het bij ons!

Hebt u al gezegd dat een bedrijf u niet meer mag bellen? Maar bellen ze u toch? Doe dan uw melding bij ACM ConsuWijzer. Wij letten goed op of bedrijven zich aan de telemarketingregels houden. En we kunnen ingrijpen als bedrijven blijven bellen, terwijl dat helemaal niet mag.

Zie ook: