Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Anode Energie gaat faillissement aanvragen, ACM trekt vergunning in

| Nieuwsbericht

Update 14/12/2021:

Anode Energie is failliet. Energieleverancier VanHelder neemt per 13 december 2021 alle klanten over. Het bedrijf Gezinsenergie is het aanspreekpunt.

Energieleverancier Kleinverbruik Energie der Nederlanden BV heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd de vergunning in te trekken. Deze energieleverancier handelt onder de naam Anode Energie. De energieleverancier gaat deze week faillissement aanvragen. De ACM trekt de vergunning in, omdat Anode Energie klanten niet meer kan verzekeren van een betrouwbare levering van elektriciteit en gas. De ACM start nu een regeling om ervoor te zorgen dat klanten van Anode Energie wel elektriciteit en gas blijven krijgen.

Wederverkopers

Van de 14.000 klanten hebben ongeveer 5.000 klanten rechtstreeks met Anode Energie een contract afgesloten. Daarnaast maakt Anode Energie gebruik van wederverkopers. Dat zijn partijen op de energiemarkt die zelf geen vergunning hebben om energie te leveren, maar die samenwerken met een andere partij die wel een leveringsvergunning heeft. Dit is toegestaan volgens de wet. De klanten hebben een contract bij Anode Energie. Het gaat om de volgende wederverkopers: AGEM, Ampeer, Bliq, Green Dutch Energy, Gezinsenergie, Hilverstroom en Nedergy.

Wat gebeurt er als Anode Energie failliet gaat?

Als Anode Energie failliet wordt verklaard, mag het bedrijf zelf geen beslissingen meer nemen. De rechtbank benoemt daar een curator voor. De curator heeft dan tot en met 15 december 2021 de tijd om een andere energieleverancier te vinden die de klanten van Anode Energie wil overnemen. Lukt de curator dit niet? Dan worden de klanten van Anode Energie vóór 29 december 2021 verdeeld over alle andere energieleveranciers.

Ik ben klant bij Anode Energie. Wat moet ik nu doen?

Bent u klant bij Anode Energie? U kunt tot 29 december 2021 niets doen. Tot deze datum loopt de vensterperiode. U kunt dan niet overstappen. Het is op dit moment nog niet duidelijk wie uw nieuwe energieleverancier wordt. Uiterlijk 29 december hebt u een nieuwe energieleverancier. U ontvangt vanzelf bericht van uw nieuwe energieleverancier met informatie over uw nieuwe energiecontract. Tot die tijd blijft u gewoon elektriciteit en gas krijgen.

Wat moet ik doen als ik wil overstappen?

U kunt vanaf 29 december kiezen of u bij uw nieuwe energieleverancier wilt blijven of wilt overstappen naar een andere leverancier. Stapt u liever over? Dan hebt u een wettelijke opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Tijdens deze opzegtermijn krijgt u elektriciteit en gas van uw toegewezen energieleverancier. Dus regelt u meteen op 29 december 2021 een nieuw contract? Dan kan dit ingaan op uiterlijk 28 januari 2022. Kijk in uw nieuwe energiecontract voor de exacte opzegtermijn.

Loop ik financiële schade op als Anode Energie failliet is?

Krijgt u nog geld van Anode Energie? Het is niet duidelijk of u dit geld terugkrijgt. De curator kijkt of alle schulden betaald kunnen worden. Dus ook de schulden aan klanten. Hebt u een hoog termijnbedrag vooruit betaald? Dan bestaat de kans dat u dit niet krijgt.