Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

ACM dwingt mijnprivileges.nl om tussentijds opzeggen mogelijk te maken

| Nieuwsbericht

ACM ConsuWijzer kreeg meldingen van consumenten die hun lidmaatschap bij www.mijnprivileges.nl niet tussentijds konden opzeggen. Het lidmaatschap werd na het eerste jaar steeds stilzwijgend met een jaar verlengd. Ook konden consumenten het lidmaatschap niet opzeggen op dezelfde manier waarop zij deze hadden afgesloten, namelijk online. De ACM dwingt Privilege B.V. om de voorwaarden aan te passen en tussentijds opzeggen mogelijk te maken.

Automatisch verlengen

Met een lidmaatschap van mijnprivileges.nl kan een consument toegang krijgen tot online veilingen van verschillende producten en diensten en puzzel- en winacties. Een bedrijf mag een abonnement, zoals dit lidmaatschap, automatisch verlengen. Dit heet stilzwijgende verlenging. Maar als een bedrijf dit doet, mag u uw abonnement na de verlenging per maand opzeggen. Indien u het abonnement vooruit heeft betaald, moet u het bedrag dat overblijft terugkrijgen.

Consumenten die niet betaalden nadat ze het lidmaatschap op mijnprivileges.nl hadden opgezegd, zouden een hoge boete moeten betalen aan het bedrijf. Dit staat in de algemene voorwaarden. Dit mag niet. Het bedrijf moet dit uit de voorwaarden verwijderen.

Opzeggen op dezelfde manier als afsluiten

Volgens de wet moet u een abonnement kunnen opzeggen op dezelfde manier als waarop u afsloot. Sloot u het online af? Dan moet u het ook online kunnen opzeggen, bijvoorbeeld via de website of door het sturen van een e-mail. Consumenten die online een lidmaatschap op mijnprivileges.nl afsloten, konden dit niet online opzeggen. Volgens het bedrijf mochten zij het lidmaatschap alleen opzeggen via een ondertekende brief. Het bedrijf overtreedt hiermee de regels. Mijnprivileges.nl moet deze consumenten de mogelijkheid geven om het lidmaatschap online op te zeggen.

Last onder dwangsom

Privilege B.V. moet de algemene voorwaarden aanpassen, waardoor tussentijds opzeggen mogelijk wordt gemaakt. Ook moet het bedrijf de verwijzing naar de boete eruit halen. Daarnaast moet het bedrijf opzeggen via de website mogelijk maken. Dat is iets dat niet in de voorwaarden aangepast moet worden, maar op de website zelf. Doet het bedrijf dit niet? Dan moet het bedrijf een dwangsom betalen van 15.000 euro per week tot een maximum van 240.000 euro.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.