Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

ACM dwingt 2 leadbedrijven te stoppen met online misleiding

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) dwingt de leadbedrijven Leadle BV en Allfree BV te stoppen met het online misleiden van consumenten die met spoed hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld van een slotenmaker of een rioolontstopper. Stoppen de bedrijven hier niet mee? Dan moeten ze een bedrag betalen dat kan oplopen tot 37.000 euro (Leadle BV) en 89.000 euro (Allfree).

Wat doen leadbedrijven?

Leadle BV en Allfree BV zijn leadbedrijven. Een lead is een consument die interesse toont in een product of dienst van een bedrijf. Een leadbedrijf koppelt consumenten met interesse in een dienst aan een bedrijf dat die dienst aanbiedt. Bedrijven betalen geld aan het leadbedrijf voor het krijgen van leads.

De bedrijven Leadle BV en Allfree BV doen dat via websites en zoekmachine optimalisatie op internet. Zoekt een consument op internet een spoedservice, zoals een slotenmaker? Dan kunnen ze terecht komen bij deze websites. Als de consument contact zoekt via zo'n website, verkoopt het leadbedrijf de informatie door aan een ander bedrijf, zoals een slotenmaker. Dit bedrijf gaat de dienst dan uitvoeren voor de consument.

Wat doen de leadbedrijven verkeerd?

Deze leadbedrijven geven vooraf geen duidelijke informatie aan consumenten over wat zij doen. Het is voor consumenten vaak onduidelijk:

  • met welk bedrijf zij nu contact opnemen voor de dienst.
  • welke kwaliteit zij kunnen verwachten van de dienst.
  • welke prijs zij moeten betalen aan het bedrijf dat de dienst komt uitvoeren.

De leadbedrijven moeten stoppen met het online misleiden van consumenten. Zij moeten duidelijk aangeven dat zij de consument koppelen aan een ander bedrijf, en welk bedrijf dat is.

Last onder dwangsom

Het is verboden om consumenten online te misleiden. Daarom legt de ACM een last onder dwangsom op. Dat betekent dat de bedrijven geld moet betalen als ze hun werkwijze niet aanpassen. Deze bedragen kunnen oplopen tot 37.000 euro voor Leadle BV en 89.000 euro voor Allfree BV.

Hebt u met spoed een bedrijf nodig?

Let goed op als u een bedrijf zoekt voor uw spoedklus. Er zijn ook onbetrouwbare bedrijven die gebruik maken van leadbedrijven. Het is u dan niet altijd duidelijk wie uw spoedklus komt uitvoeren. Wees kritisch als u zoekt naar een bedrijf en maak vooraf goede afspraken. Zo voorkomt u hoge kosten en slechte reparaties.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.