Iets vragen of melden?

Aanbetaling bij dienstverlening

U moet van de ondernemer een deel van de rekening vooruit betalen. Dit wordt ook wel een aanbetaling genoemd. De rest van de rekening betaalt u dan later.

Moet ik aanbetalen?

Een aanbetaling is niet verplicht. U moet alleen vooruitbetalen als u dat hebt afgesproken met de ondernemer. Een afspraak over een aanbetaling staat bijvoorbeeld in de overeenkomst of algemene voorwaarden. Vraagt de ondernemer pas na het sluiten van de overeenkomst om een aanbetaling? Dan hoeft u daar niet akkoord mee te gaan.

Tip

Wilt u een aanbetaling doen? Kijk dan in de algemene voorwaarden of de overeenkomst welke zekerheid u hebt bij het doen van een aanbetaling. U weet dan wat er met uw aanbetaling gebeurt als de verkoper failliet gaat.

Hoeveel mag de aanbetaling zijn?

Sluit u met de ondernemer een overeenkomst voor het leveren van een dienst? Dan geldt er geen wettelijk maximum voor de hoogte van een aanbetaling. Vaak staat in de algemene voorwaarden of in de overeenkomst hoe hoog de aanbetaling is. U kunt zelf bepalen wat u afspreekt met de ondernemer.

Let op

Bij de aankoop van producten geldt wel een wettelijk maximum voor de hoogte van de aanbetaling. In de algemene voorwaarden mag niet staan dat u meer dan de helft van het bedrag moet aanbetalen. Wil de ondernemer dat u meer dan de helft vooruitbetaalt? Dan hoeft u daar niet mee akkoord te gaan. Maar u kunt er wel afspraken over maken met de ondernemer.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Op vrijdag 22 en maandag 25 februari zijn wij telefonisch niet bereikbaar. U kunt ons bereiken via WhatsApp.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer