Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Voorbeeldbrief - Aanbetaling weigeren

Moet u meer dan 50% van het aankoopbedrag aanbetalen? En staat dit in de algemene voorwaarden? Met onze voorbeeldbrief kunt u de algemene voorwaarden ongeldig maken (vernietigen). U kunt de aanbetaling dan weigeren.


Download voorbeeldbrief
Word document

Gebruikt u geen Word? Dan kunt u deze brief ook downloaden als:


Bekijk deze brief:

[uw naam]
[adres]
[postcode en woonplaats]
[telefoon]
[e-mail]

[naam ondernemer of bedrijf]
[adres]
[postcode en plaats]

[plaats, datum]

Onderwerp: aanbetaling


Geachte heer of mevrouw,

Op [datum aankoop] kocht ik bij u een [naam product] voor [bedrag] euro. Het gaat om een [merk en type].

Wat is het probleem?

In uw algemene voorwaarden staat dat ik meer dan de helft moet aanbetalen, namelijk: [deel dat u moet aanbetalen] %. Hier ben ik het niet mee eens. Ik vernietig deze algemene voorwaarde.

Hoe is dit wettelijk geregeld?

U mag als verkoper een consument niet verplichten tot een aanbetaling van meer dan de helft van het aankoopbedrag. De consument mag zo'n voorwaarde vernietigen. U kunt de consument dan niet langer houden aan de voorwaarde. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op deze regels. U kunt de regels nalezen op www.acm.nl.

Wat verwacht ik van u?

Ik vraag u vriendelijk om het [product] te leveren binnen de afgesproken termijn van [levertermijn]. Pas daarna zal ik u het hele aankoopbedrag betalen van [bedrag] euro.

[deze alinea kunt u naar keuze toevoegen:]

Biedt u geen oplossing?

Als u het product niet op tijd levert, dan meld ik dit bij ACM ConsuWijzer, het consumentenloket van de ACM. [kunt u naar De Geschillencommissie of rechter, dan kunt u deze zin toevoegen:] En ik ga met mijn klacht naar [De Geschillencommissie / de rechter]. Ik vertrouw erop dat het niet zo ver hoeft te komen.

Ik ontvang graag binnen twee weken uw reactie per [e-mail / brief].

Met vriendelijke groet,

[uw naam en handtekening]