Volgens mij klopt mijn meter niet, wat kan ik doen en wat kost het?

Twijfelt u over uw meter? Dan kunt u deze laten testen. Dat heet ijken. IJking kunt u bij uw netbeheerder aanvragen. De netbeheerder registreert alle aansluitingen en zorgt voor het transport van energie in zijn gebied.

Er zijn twee mogelijke uitkomsten:

De meter geeft buiten uw schuld om onterecht teveel verbruik aan.

De netbeheerder moet de meter dan vervangen of herstellen. Hij betaalt ook de kosten voor de ijking. Daarnaast moet u met uw energiebedrijf vaststellen of u de afgelopen jaren te veel of te weinig hebt betaald. Het energiebedrijf moet dit vervolgens met u verrekenen.

De meter is in orde.

U betaalt dan zelf de kosten voor de ijking.

Wat kost een ijking?

Uw netbeheerder mag zelf bepalen hoeveel u voor een ijking moet betalen. ACM (Autoriteit Consument & Markt) stelt deze tarieven namelijk niet vast. IJking gaat op basis van kosten ongelijk. Dat betekent dat u eerst moet betalen. Blijkt dat de meter buiten uw schuld om niet goed functioneert? Dan krijgt u na de ijking uw geld terug. Lees voor meer informatie de algemene voorwaarden van uw netbeheerder.

Wilt u meer weten over het ijken van de energiemeter?

Het Agentschap Telecom houdt toezicht op het ijken. In bijzondere gevallen kan het Agentschap Telecom besluiten om zelf een onderzoek aan de meter uit te (laten) voeren.

Forward