Iets vragen of melden?

Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende manieren van betalen bij online aankopen?

Koopt u een product of dienst via een webwinkel of sociale media? Kies dan steeds bewust voor uw betaalmogelijkheid. Zeker als u een grote aankoop doet. Zo kan vooruitbetalen een risico zijn. Bijvoorbeeld als de ondernemer failliet gaat. Of als u niet geleverd krijgt. Dan moet u maar afwachten of u uw geld terugkrijgt.

Een ondernemer biedt u vaak verschillende betaalmogelijkheden aan. Daarmee wordt bedoeld dat er verschillende manieren van betalen zijn. Bijvoorbeeld internetbankieren, creditcard, een (digitale) acceptgiro of onder rembours. Op basis van de gekozen betaalmogelijkheid betaalt u vooraf of achteraf en verzekerd of onverzekerd. De verschillende betaalmogelijkheden hebben ieder hun eigen risico's, of bieden juist een vangnet voor als het misgaat.

Vooraf of achteraf betalen van uw online aankopen

Afhankelijk van de betaalmogelijkheid kunt u vooraf of achteraf betalen. Vooraf betekent dat u direct betaalt tijdens het bestelproces. U betaalt dus voordat u een product of dienst hebt ontvangen. Betaalt u achteraf? Dan betaalt u pas nadat u een product of dienst hebt ontvangen.

De voordelen van vooraf betalen:

  • U betaalt tijdens het bestelproces. Het geld wordt direct van uw rekening afgeschreven. Daardoor hoeft u op een later moment geen rekening meer te houden met de betaling.
  • Vaak zijn er geen extra kosten verbonden aan de betaalmogelijkheid.

De nadelen van vooraf betalen:

  • U hebt al betaald voordat u een product of dienst ontvangt. Het kan gebeuren dat een ondernemer daarna niets meer van zich laten horen. Het door u bestelde product wordt bijvoorbeeld niet geleverd. Het kan dan lastig zijn om uw geld terug te krijgen.
  • Maakt u gebruik van uw recht binnen 14 dagen na ontvangst een product terug te sturen? Dan kan de ondernemer ervoor kiezen om het geld pas over te maken nadat hij het product/dienst heeft ontvangen. Dit betekent dat het langer duurt voordat uw geld terugkrijgt.

Voordeel van achteraf betalen:

  • Gaat er iets mis met de bestelling? Levert de ondernemer bijvoorbeeld het verkeerde product of levert hij het product helemaal niet? Dan kunt u kiezen om niet te betalen. Of pas te betalen als u het (juiste) product alsnog hebt ontvangen

Nadeel van achteraf betalen:

  • Soms zijn er extra kosten verbonden aan de betaalmogelijkheid.

Verzekerd of onverzekerd betalen van uw online aankopen

Afhankelijk van de betaalmogelijkheid betaalt u verzekerd of onverzekerd. Verzekerd betalen betekent dat u het bedrag vooruitbetaalt. Maar dat u achteraf de mogelijkheid hebt om het bedrag terug te eisen of te storneren. Storneren betekent het terugboeken van een onjuist afgeschreven bedrag. Wilt u weten in welke gevallen u het bedrag kunt terugeisen of storneren? Kijk dan bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden van de aanbieder van de betaalmogelijkheid. Betaalt u onverzekerd? Dan hebt u niet de mogelijkheid om het bedrag achteraf terug te eisen of te storneren.

Voordeel van verzekerd betalen:

  • Levert de ondernemer niet of levert hij een verkeerd product of dienst? Dan kunt u vaak het bedrag terugeisen of storneren. Wilt u weten wanneer u het bedrag kunt terugeisen of storneren? Kijk dan bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden van de aanbieder van de betaalmogelijkheid.

Nadeel van verzekerd betalen:

  • Soms zijn er extra kosten verbonden aan de betaalmogelijkheid.

Voordeel van onverzekerd betalen:

  • Vaak zijn er geen kosten verbonden aan de betaalmogelijkheid.

Nadeel van onverzekerd betalen:

  • Als de ondernemer niet levert of het verkeerde product/dienst levert en de ondernemer werkt niet mee aan het bieden van een oplossing. Dan kan het lastig worden om uw geld terug te krijgen.

Meer lezen over de voor- en nadelen van specifieke betaalmogelijkheden?

Kijk dan op de website van de Consumentenbond. Daar wordt per betaalmiddel beschreven wat de voordelen en nadelen ervan zijn.

Hoe betrouwbaar is de ondernemer? Doe de Online Schop Check!

De betaalmogelijkheden die ondernemers aanbieden zeggen niks over de betrouwbaarheid van die ondernemer. Wilt u weten hoe betrouwbaar een ondernemer is? Controleer de ondernemer dan met behulp van onze Online Shop Check. 

Video: hoe betrouwbaar is de webshop? Doe de Online Shopscan

Video-Online shopscan

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer