ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Meters, meterstanden en verbruik

Ik heb een hoog verbruik. Wat kan ik doen?

Hebt u opeens een veel hogere energierekening? Stijgt uw gasverbruik of elektriciteitsverbruik en u weet niet waar het door komt? Met dit stappenplan kunt u nagaan waar het mogelijk aan ligt. En welke acties u kunt ondernemen als u geen oorzaak kunt vinden.

Sommige gebeurtenissen of aanpassingen in uw huis hebben veel invloed op uw energieverbruik. Terwijl u dat zelf misschien niet direct doorheeft. Ga voor uzelf na of er de afgelopen tijd iets is veranderd in:

  • uw gezinssamenstelling. Bijvoorbeeld een nieuwe huisgenoot of een kind erbij.

  • uw situatie of leefstijl, zoals vaker en langer douchen, een verbouwing of meer thuiswerken.

  • het gebruik van uw apparaten. U deed bijvoorbeeld de airco erg veel aan door een paar flinke hittegolven. Of u zette in de winter de thermostaat regelmatig een graadje hoger. Want u had een ziek gezinslid in huis.

  • het soort apparatuur dat u in huis hebt. Kocht u misschien een apparaat dat veel stroom vraagt? Denk aan een wasdroger, elektrische boiler, terrasverwarmer of een extra grote tv.

  • hoe u uw huis verwarmt. U stapte bijvoorbeeld over naar vloerverwarming of hebt een warmtepomp genomen. Soms gaat er bij de installatie iets mis of spelen er andere zaken. Dit kan ook een hoger energieverbruik veroorzaken. Lees wat u kunt doen:

Denkt u dat er geen veranderingen zijn die invloed hebben op uw verbruik? Vergelijk dan uw energieverbruik met dat van anderen:

  • Vraag aan buren wat zij gemiddeld verbruiken. Let er wel op dat het om een zelfde soort woning en zelfde aantal bewoners gaat.¬†Kijk daarbij ook naar leefstijl en gebruik van apparaten.

  • Kijk wat het Nibud heeft berekend aan gemiddeld verbruik voor uw type woning en huishouden:

Nog steeds geen duidelijkheid? Neem contact op met uw energieleverancier. Mogelijk zijn er administratieve fouten gemaakt bij het opstellen van de jaarafrekening. Of kloppen de meterstanden niet met wat u hebt opgegeven. Het kan ook zo zijn dat uw gasmeter of elektriciteitsmeter uw verbruik niet goed meet. U kunt uw netbeheerder vragen deze te controleren:

Let op

Uw netbeheerder of energieleverancier komt niet bij u thuis om uw apparaten te controleren. Uw netbeheerder is namelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van uw meter en het energietransport tot aan uw meter. Uw energieleverancier is verantwoordelijk voor de levering van uw energie.

Denkt u dat uw hoge verbruik komt door uw apparaten? Vraag een installateur om uw apparaten te controleren. Wilt u zeker zijn dat u een installateur krijgt die goed en betrouwbaar is? Zoek een goedgekeurde installateur op de website van InstallQ .

Tip

Gebruikt u nog veel oude apparaten? Deze kunnen ook veel stroom vragen:

Op de website van Milieu Centraal vindt u veel praktische informatie en tips over energie besparen.

Zie ook