Coronacrisis

7 tips om veilig uw vakantie te boeken tijdens de coronacrisis

Let op! De overheid raadt af om naar het buitenland te reizen tot en met 15 mei 2021.

Boekt u een reis tijdens de coronacrisis? Dan neemt u een risico. Wat als er ineens veel mensen ziek worden? Gaat de reis dan door? Wilt u nog wel op vakantie? Krijgt u uw geld terug als u zelf wilt annuleren? Bereid uw vakantie goed voor met deze tips.

Check of u veilig naar het land kunt reizen

Gaat u naar het buitenland? De overheid geeft een reisadvies voor ieder land. Kijk eerst of het land waar u heen wilt reizen, veilig is.

Check in welke gevallen u verzekerd bent

Check wat uw annuleringsverzekering en reisverzekering vergoedt. Het kan zijn dat uw verzekering niet alles vergoedt. U neemt namelijk zelf een risico als u in coronatijd een reis boekt. Reist u naar een gebied met een oranje of rood reisadvies? Dan bent u meestal niet verzekerd. Verandert het reisadvies tijdens uw reis? Dan moet u mogelijk terugkeren om verzekerd te blijven. Check bij uw verzekeraar waar u recht op hebt.

Check de maatregelen in uw vakantieland

De corona-maatregelen in uw vakantieland kunnen anders zijn dan in Nederland. Daardoor kan de vakantie anders zijn dan verwacht. U moet bijvoorbeeld een mondkapje dragen of er is een verplichte quarantaine of coronatest als u aankomt in het land. Ook kunnen bijvoorbeeld cafés, restaurants, musea en pretparken gesloten zijn. Bedenk daarom goed wat u op vakantie wilt doen en bekijk vooraf of dat ook kan.

Check de maatregelen van uw reisaanbieder

Gaat u met het vliegtuig, de trein, bus of boot? Controleer dan welke maatregelen zij hebben genomen. Meestal moet u een mondkapje op. Maar uw vervoerder kan ook om een gezondheidsverklaring vragen, een temperatuurmeting bij u doen of een coronatest eisen. Hebt u corona-symptomen? Dan mag u waarschijnlijk niet mee.

Kies voor meer zekerheid met een pakketreis

Een pakketreis is een reis met minimaal 2 verschillende onderdelen die u bij 1 reisaanbieder boekt. Bijvoorbeeld een huisje, vlucht, huurauto of uitje. Bij een pakketreis of gekoppeld reisarrangement hebt u meer bescherming dan wanneer u losse onderdelen boekt. Bijvoorbeeld als de reisaanbieder failliet gaat. Of als de reisaanbieder de pakketreis annuleert, wijzigt of de prijs verhoogt. U hebt ook meer bescherming als u de pakketreis wilt afzeggen of als uw pakketreis niet voldoet aan de afspraken.

Boek kort voor vertrek. Of kies voor een reis die je mag annuleren.

Wilt u de situatie goed kunnen inschatten? Boek de reis dan zo kort mogelijk voor vertrek. Bij sommige reisaanbieders kunt u kort van tevoren nog annuleren. U krijgt dan uw geld terug. En geen voucher. Dit kan verstandig zijn als uw situatie of de situatie in het vakantieland erg onzeker is. Vraag van te voren om duidelijkheid van de reisorganisator. En bewaar deze informatie goed.

Betaal achteraf of verzekerd, bijvoorbeeld met een creditcard

Vooraf en onverzekerd betalen kan een risico zijn. Bijvoorbeeld als de verkoper failliet gaat. Dan moet u maar afwachten of u uw geld terugkrijgt. Wilt u iets boeken? En wilt u het minste risico lopen? Betaal dan achteraf of verzekerd. Een voorbeeld van verzekerd betalen is betaling via creditcard. Maar er zijn ook andere betaaldiensten die dit aanbieden. Bekijk daarom vooraf de algemene voorwaarden van de betaaldienst. Daarin leest u of het mogelijk is om uw betaling terug te eisen. Betaalt u onverzekerd? Dan hebt u niet de mogelijkheid om uw betaling achteraf terug te eisen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.