ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Corona

7 tips voor reizen tijdens corona

Gaat u een reis naar het buitenland boeken? Zorg dat u zich goed voorbereid: moet u zich laten testen? Moet u in quarantaine als u terugkomt? Krijgt u uw geld terug als u de reis toch wilt annuleren? Check onze tips!

Reist u terug uit een geel gebied in Europa? Dan moet u vanaf 8 augustus 2021 bij aankomst in Nederland een coronabewijs laten zien. Lees meer op Rijksoverheid.nl

1 Check hoe u veilig naar het land kunt reizen

Moet u zich testen? Hebt u een vaccinatiebewijs nodig? Moet u in quarantaine? De overheid vertelt u welke maatregelen u moet nemen. Deze zijn voor ieder land anders. Check dit bij de overheid en bij uw reisaanbieder. En doe dit voordat u boekt, maar ook op verschillende momenten voor uw vertrek.

2 Check in welke gevallen u verzekerd bent

Check wat uw annuleringsverzekering, reisverzekering en zorgverzekering vergoedt. Het kan zijn dat uw verzekering niet alles vergoedt. U neemt namelijk zelf een risico als u in coronatijd een reis boekt. Reist u naar een gebied met een oranje reisadvies? Dan bieden niet alle verzekeringen dekking. En u kunt ook niet altijd de reis gratis annuleren. Check daarom goed voordat u boekt bij uw verzekeraar waar u recht op hebt. Verandert het reisadvies tijdens uw reis? Dan moet u mogelijk terugkeren om verzekerd te blijven. Check bij uw verzekeraar waar u recht op hebt.

3 Check de maatregelen in uw vakantieland

De corona-maatregelen in uw vakantieland kunnen anders zijn dan in Nederland. Daardoor kan de vakantie anders zijn dan verwacht. U moet bijvoorbeeld een mondkapje dragen of er is een verplichte quarantaine of coronatest als u aankomt in het land. Ook kunnen bijvoorbeeld caf├ęs, restaurants, musea en pretparken gesloten zijn. Bedenk daarom goed wat u op vakantie wilt doen en bekijk vooraf welke maatregelen er zijn.

4 Check de maatregelen van uw reisaanbieder

Gaat u met het vliegtuig, de trein, bus of boot? Controleer dan welke maatregelen zij hebben genomen. Doe dit voordat u boekt, maar ook op verschillende momenten voor uw vertrek. Meestal moet u een mondkapje op. Maar uw vervoerder kan ook om een gezondheidsverklaring vragen, een temperatuurmeting bij u doen of een coronatest eisen. Hebt u corona-symptomen? Dan mag u waarschijnlijk niet mee.

5 Kies voor meer zekerheid met een pakketreis

Een pakketreis is een reis met minimaal 2 verschillende onderdelen die u bij 1 reisaanbieder boekt. Bijvoorbeeld een huisje, vlucht, huurauto of uitje. Bij een pakketreis of gekoppeld reisarrangement hebt u meer bescherming dan wanneer u losse onderdelen boekt. Bijvoorbeeld als de reisaanbieder failliet gaat. Of als de reisaanbieder de pakketreis annuleert, wijzigt of de prijs verhoogt. U hebt ook meer bescherming als u de pakketreis wilt afzeggen of als uw pakketreis niet voldoet aan de afspraken.

6 Boek kort voor vertrek. Of kies voor een reis die je mag annuleren.

Wilt u de situatie goed kunnen inschatten? Boek de reis dan zo kort mogelijk voor vertrek. Dit kan verstandig zijn als uw situatie of de situatie in het vakantieland erg onzeker is. Bij sommige reisaanbieders kunt u kort van tevoren nog gratis annuleren of omboeken. Bedenk goed in welk geval u zou willen annuleren of omboeken. En bekijk of de regeling ook die mogelijkheid biedt. Bijvoorbeeld de garantie dat u bij code oranje gratis kunt annuleren of omboeken. Vraag van te voren om duidelijkheid van de reisorganisator. En bewaar deze informatie goed.

7 Betaal achteraf of verzekerd, bijvoorbeeld met een creditcard

Vooraf en onverzekerd betalen kan een risico zijn. Bijvoorbeeld als de verkoper failliet gaat. Dan moet u maar afwachten of u uw geld terugkrijgt. Wilt u iets boeken? En wilt u het minste risico lopen? Betaal dan achteraf of verzekerd. Een voorbeeld van verzekerd betalen is betaling via creditcard. Maar er zijn ook andere betaaldiensten die dit aanbieden. Bekijk daarom vooraf de algemene voorwaarden van de betaaldienst. Daarin leest u of het mogelijk is om uw betaling terug te eisen. Betaalt u onverzekerd? Dan hebt u niet de mogelijkheid om uw betaling achteraf terug te eisen.

Links