U wilt een auto huren in Nederland. Bijvoorbeeld om een weekje weg te gaan. Of voor uw verhuizing. Maar waar moet u op letten? Hieronder geven wij een aantal tips waar u op kan letten voordat u de auto huurt, als u de auto ophaalt en wanneer u de auto weer inlevert.
Vergelijk de verschillende verhuurders op hun prijzen. En wat u hiervoor krijgt.
Bent u niet de enige die de auto zal besturen? Bekijk dan of dit mag. Vaak moet u vooraf op het contract aangeven dat ook anderen de auto gaan besturen. Wilt u de auto door anderen laten besturen? Geef dit dan van tevoren aan.
Controleer goed of alle bestuurders aan de eisen van de verhuurder voldoen. Sommige verhuurders hebben een minimumleeftijd voor bestuurders. Of geven aan dat de bestuurders minimaal een bepaalde tijd een rijbewijs moeten hebben. Bijvoorbeeld een jaar. Sommige verhuurders hebben een hoger tarief voor jongere of onervaren bestuurders.
Bekijk goed welke verzekeringen bij de auto zitten. En wat er allemaal is verzekerd.
Verhuurders kunnen zelf bepalen wanneer u moet betalen. Bijvoorbeeld wanneer u de auto ophaalt. Of wanneer u de auto weer terug brengt. Soms kunt u niet contant betalen. Maar is bijvoorbeeld betalen met een creditcard verplicht. Vraag hier van tevoren naar.
Veel verhuurders vragen een borg. Soms betaalt u voor de huurperiode een extra bedrag. En krijgt u dit bedrag terug aan het einde van de huurperiode. Als u de auto goed inlevert. Gaat er iets mis tijdens de huurperiode? Dan krijgt u de borg niet terug. Of een deel niet. Bij sommige verhuurders gaat dit via uw creditcard. En machtigt u de verhuurder om maximaal een bepaald bedrag van uw creditcard af te halen als u de auto niet goed inlevert.
Veel verhuurders hebben algemene voorwaarden. Lees deze voordat u de auto huurt. Dan weet u wat uw rechten en plichten zijn. U kunt daarin bijvoorbeeld lezen of u met de auto naar het buitenland mag gaan, hoe u moet betalen, hoe de borg wordt geregeld en hoe u de auto kunt inleveren.
Vaak moet u van alle bestuurders van de auto meerdere identiteitsbewijzen laten zien. Bijvoorbeeld het rijbewijs én een ander identiteitsbewijs. Of een brief waar uw naam en adres op staan. Bijvoorbeeld een bankafschrift. Zorg dat u deze papieren meeneemt als u de auto gaat ophalen. Ook de bewijzen van de eventuele andere bestuurders van de auto. Wilt u weten waarom u deze bewijzen moet meenemen? Vraag dit dan na bij uw verhuurder.
Het is belangrijk om de auto goed te controleren voordat u deze meeneemt. Ziet u beschadigingen op de auto? Zoals krassen of deuken? Laat dit dan opschrijven op uw overeenkomst. Dan kunt u bewijzen dat deze beschadigingen al aanwezig waren voordat u de auto ging huren.
Wanneer er iets gebeurt tijdens de huurperiode, dan moet u zo snel mogelijk contact opnemen met de verhuurder. Zorg ervoor dat u weet welk telefoonnummer u moet bellen en zorg ervoor dat u dit nummer bij de hand hebt tijdens de rit.
Rijdt u bijvoorbeeld schade aan de auto? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de verhuurder. En bespreek wat u het beste kan doen.
Neem dan zo snel mogelijk contact op met de verhuurder. En vraag wat u het beste kan doen. En of hier extra kosten aan verbonden zijn.
Voldoende wil zeggen: zoals u hebt afgesproken. Levert u de auto in zonder volle tank? En moest u de auto met volle tank inleveren? Dan worden de brandstofkosten aan u doorberekend. Deze kunnen hoger zijn dan wanneer u zelf had getankt.
En laat dit op het contract schrijven. Zo voorkomt u dat u achteraf nog aangesproken kan worden op schade die u niet veroorzaakt hebt.
Vaak betaalt u eerst borg. Van deze borg worden dan vaak de totale kosten ingehouden. Het is altijd goed om te controleren of de berekening klopt. En of u genoeg geld terug krijgt of moet bijbetalen.
Moet u schade betalen die u niet veroorzaakte? Wil de verhuurder uw borg inhouden? Of is er een andere reden waarom de rekening niet klopt? Probeer het probleem dan meteen op te lossen, bij het inleveren van de auto.
Komt u bij het inleveren van de auto niet tot een oplossing? En wil het autoverhuurbedrijf dat u direct betaalt? Betaal dan onder protest. Hierdoor hebt u later nog het recht om terug te komen op deze betaling.
Hebt u de auto al ingeleverd? En wil de autoverhuurder uw probleem met de rekening niet oplossen? Schrijf dan een brief of e-mail naar het autoverhuurbedrijf. Gebruik onze voorbeeldbrief:
Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden.
ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.