Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Account geblokkeerd of content verwijderd van online platform

Hebt u een account bij een online platform? Bijvoorbeeld op sociale media, verkoopplatform of videoplatform? Dan moet de aanbieder van het platform netjes omgaan met uw account en uw content. Hij mag niet zomaar uw account blokkeren of uw content verwijderen.


Op deze pagina:


Goede uitleg en heldere voorwaarden

Verwijdert of blokkeert de aanbieder van het online platform uw content of account? Dan moet de aanbieder u goed uitleggen waarom hij dat doet. Platforms moeten in hun voorwaarden onder andere uitleggen wanneer ze uw account kunnen blokkeren. Of wanneer zij uw content kunnen verwijderen. Bijvoorbeeld als uw content illegaal is. Of als u op een andere manier in strijd handelt met hun voorwaarden.

Klacht indienen bij online platform

Bent u het niet eens met de blokkering of verwijdering? Dien dan een klacht in bij de aanbieder van het online platform.

U moet uw klacht makkelijk kunnen doen. Aanbieders moeten in hun algemene voorwaarden informatie geven over hoe u een klacht kunt doen. De aanbieder moet een contactpunt hebben waar u makkelijk met de aanbieder kunt spreken. 

Het platform moet uw klacht netjes en precies behandelen. En tijdig een beslissing nemen.

Als u er samen niet uit komt

Bent u het niet eens met de beslissing over uw klacht? Dan is een stap naar de rechter mogelijk.

Reageert het online platform niet op uw klacht? Of heeft het geen contactpunt waar u een klacht kunt indienen? Dan kunt u dit bij de ACM melden. 

Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Uw melding en ons toezicht

Wij zijn nog niet bevoegd om uw melding bij ons te beoordelen. De verwachting is dat wij dat in de loop van 2024 wel worden. Pas dan mogen wij toezicht houden op de regels die gelden voor aanbieders van online diensten die in Nederland gevestigd zijn.

Wij kunnen uw melding bij ons wel delen met een toezichthouder uit een andere EU-lidstaat of de Europese Commissie.

Wij bereiden ons toezicht nu al voor. Daarom willen wij uw melding graag ontvangen. Uw melding kan een belangrijk signaal zijn voor ons.