Iets vragen of melden?

Wat zijn keurmerken?

Een keurmerk zegt iets over een product of dienst. Deze informatie kan voor u als consument belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan keurmerken die gaan over duurzaamheid of diervriendelijkheid. Het is belangrijk om te weten of zo'n keurmerk betrouwbaar is. En wat belooft het keurmerk nu precies? Op onze website vindt u informatie over keurmerken en hoe u een keurmerk op waarde kunt schatten.

Een voorbeeld

U gaat verhuizen en heeft twee offertes ontvangen van verhuisbedrijven. De ene verhuizer heeft het logo "erkend verhuizer" op zijn offerte staan, de andere niet. Een verhuizer met een keurmerk geeft misschien meer vertrouwen. Maar wat betekent dat keurmerk? En hoe weet u of de verhuizer dit keurmerk niet zelf op de offerte heeft gezet, terwijl hij niet is aangesloten bij het keurmerk?

Wat is een keurmerk?

Een keurmerk herkent u aan een logo op een product of dienst. Bijvoorbeeld het Fair Trade keurmerk voor eerlijke handel. Maar niet elk logo is ook een keurmerk. Hoe ziet u het verschil tussen zomaar een logo en een keurmerk?

Een logo is pas een keurmerk als:

Er een keurmerkeigenaar achter het logo zit

Een keurmerk moet altijd een eigenaar hebben. Dit kan een persoon of organisatie zijn. De keurmerkeigenaar bij een logo kunt u zelf via het internet opzoeken. Vindt u geen eigenaar achter het logo? Dan is het ook geen keurmerk, maar puur een logo dat niets garandeert.

Het keurmerk bepaalde kenmerken aan een product of dienst belooft

De keurmerkeigenaar stelt deze kenmerken zelf op. Ondernemers mogen het keurmerk alleen gebruiken als ze hiervoor toestemming hebben van de keurmerkeigenaar. De keurmerkeigenaar laat controleren of de producten en diensten voldoen aan de belofte van zijn keurmerk. U kunt dus aan het keurmerk zien aan welke eisen een product of dienst voldoet. Zo kunt u een bewuste keuze maken voordat u iets koopt.

Let op!

Sommige bedrijven zetten een logo op hun producten of diensten om u te laten denken dat het een keurmerk is.

Een keurmerk zegt niet alles

De meeste keurmerken garanderen maar één of een paar eigenschappen. Er bestaat bijvoorbeeld een keurmerk dat garandeert dat broedkippen veel leefruimte hebben. Dit keurmerk belooft niets over dat de kippen geen antibiotica hebben gekregen.

Verschil tussen keurmerken

Sommige keurmerkeigenaren kennen zelf hun keurmerken toe aan bedrijven. Dit betekent dat zij zelf controleren of de aangesloten bedrijven zich aan de eisen van het keurmerk houden, en zelf toestemming geven om het keurmerk te voeren. Andere keurmerkeigenaren laten de controle en toekenning van hun keurmerk uitvoeren door een keuringsinstantie.

Voor sommige keurmerken geldt dat ze alleen worden toegekend door keuringsinstanties die zijn geaccrediteerd. Accreditatie betekent controle van de controleurs. Accreditatie wordt uitgevoerd door de Raad voor Accreditatie (RvA). Dit is een overheidsinstelling. Om te worden geaccrediteerd moet een keuringsinstantie onafhankelijk en deskundig zijn. Onafhankelijk betekent eerlijke controle. De controleur laat zich niet beïnvloeden door commerciële belangen. Deskundig betekent dat de controleur genoeg kennis heeft van de zaken die hij controleert.

Een keurmerk zonder geaccrediteerde controle is niet per se slechter. De accreditatie is duur. Een keurmerkeigenaar kan er daarom voor kiezen dit niet te doen. Maar zijn eigen controle kan nog steeds wel onafhankelijk en deskundig zijn. Accreditatie geeft wel meer garanties voor een goede controle.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Op vrijdag 22 en maandag 25 februari zijn wij telefonisch niet bereikbaar. U kunt ons bereiken via WhatsApp.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer