Reisprijzen, laat je niet inpakken!

U kent het vast wel: u ziet online een aanbieding voor een vliegticket, reis, hotel of vakantiehuis. De prijs is aantrekkelijk, dus u besluit om te boeken. Maar tijdens het boeken komen er allerlei kosten bovenop die prijs. Bijvoorbeeld kosten voor het meenemen van een koffer in het vliegtuig. Of een verplichte eindschoonmaak van uw vakantiehuisje. Als de boeking is afgerond, hebt u meer betaald dan de advertentieprijs waarmee u de boeking begon.

Bijkomende kosten zijn niet altijd toegestaan. Er gelden regels voor het vermelden van prijzen voor reizen. ConsuWijzer legt u hieronder uit wat die regels zijn. En hoe u zelf een slimme vergelijking maakt als u (online) een vlucht, reis of accommodatie boekt.

Video: Reisprijzen, laat je niet inpakken

Bijkomende kosten bij uw reis: wat zijn de regels?

Voor bijkomende kosten gelden de volgende regels:

U moet de reis, het vliegticket of de accommodatie kunnen boeken voor de aangeboden prijs

De aanbieding mag geen lokkertje zijn. U moet voor de advertentieprijs ook echt kunnen boeken.

Alle vaste onvermijdbare kosten zijn in de aangeboden prijs inbegrepen

Onvermijdbare kosten zijn kosten waar u niet om heen kan. Dit betekent dat kosten die standaard bij elke boeking komen, al in de prijs van het aanbod moeten zitten.

Denk bijvoorbeeld aan een vast bedrag voor administratiekosten of boekingskosten, standaard toeslagen en belastingen. Maar ook de verplichte eindschoonmaak van uw vakantiehuis, een verplicht lakenpakket of toeristenbelasting. Dit zijn kosten die elke reiziger moet betalen en waarvan de hoogte vooraf al bekend is.

Alle onvermijdbare kosten die per boeking kunnen wisselen, moeten direct op een duidelijke manier bij de aanbieding staan

Dit geldt ook voor de hoogte van die kosten. Sommige kosten zullen altijd bij een boeking komen, maar staan vooraf nog niet vast. De hoogte van deze kosten kan afhangen van het aantal personen waarvoor u boekt. Of van een bepaalde keuze die u zelf nog kunt maken. Dat noemen we ook wel onvermijdbare variabele kosten.

Voorbeeld 1: kosten voor de manier waarop u betaalt

U boekt een reis en kunt op verschillende manier betalen. Bijvoorbeeld met creditcard, acceptgiro, via een machtiging of via een ander betaalsysteem. De aanbieder rekent kosten voor elke betaalwijze, maar de hoogte van die kosten hangt af van de betaalwijze die u kiest. De aanbieder weet vooraf niet wat u gaat kiezen, dus hij kan de kosten niet opnemen in de aanbieding. In zo een geval moet de aanbieder de minimale kosten om te betalen bij de advertentieprijs zetten. Bijvoorbeeld ernaast.

Voorbeeld 2: de boekingskosten

U boekt een vakantiehuisje en moet daarbij boekingskosten of reserveringskosten betalen. Het huisje kost 149 euro per week. Maar de boekingskosten zijn 10 euro per persoon. De aanbieder weet vooraf niet met hoeveel personen u boekt. Daarom kan hij deze kosten niet vooraf in de advertentieprijs meerekenen. Ook dit zijn dan onvermijdbare variabele kosten. De aanbieder moet dan wel duidelijk naast de aangeboden prijs zetten dat er 10 euro boekingskosten per persoon bij de prijs komt.

Let op: worden de boekingskosten niet per persoon, maar per vakantiehuisje berekend? Dan zijn ze vooraf wel bekend, en moeten ze dus wel al in de aangeboden prijs zitten.

Optionele elementen bij uw reis: wat zijn de regels?

Met optionele elementen bedoelen wij dingen waarvoor u zelf kunt kiezen. Bijvoorbeeld een reis- of annuleringsverzekering, een lakenpakket, ontbijt of diner, of kosten voor het meenemen van bagage. U bent niet verplicht om deze kosten te maken. U kunt bijvoorbeeld zelf kiezen of u wel of niet een verzekering bij uw reis boekt.

Voor optionele elementen gelden de volgende regels:

U moet voordat u gaat boeken duidelijk kunnen zien welke optionele elementen er zijn

Optionele kosten kunnen niet in de advertentieprijs verwerkt worden. Maar de aanbieder moet u wel duidelijke informatie geven over wat u voor elke optie moet betalen. Dit moet hij aan het begin van het boekingsproces aan u vertellen. Op deze manier moet u zelf kunnen berekenen welke extra kosten er bijkomen als u voor bepaalde opties kiest. U moet dit kunnen berekenen voordat u gaat boeken.

Optionele elementen mogen niet vooraf aangevinkt zijn

U moet zelf actief de keuze maken om iets wel of niet te nemen. In plaats van iets uit te moeten vinken als u het niet wilt. Denk hierbij aan een annuleringsverzekering. Of aan een optie om een (niet verplicht) lakenpakket af te nemen bij het boeken van uw vakantiehuis.

Wat kunt u doen?

Voordat u uw reis boekt

Gebruik de (P)Reischecker van ConsuWijzer! Dit hulpmiddel kunt u gebruiken als u een vliegticket, accommodatie of reis wilt boeken. U vergelijkt aanbiedingen door te letten op juiste prijsvermelding en denkt vooraf na wat u belangrijk vindt als u op reis gaat. Bijvoorbeeld: wil ik bagage meenemen en wat kost mij dat bij verschillende aanbieders?

Tijdens of na de boeking

Houdt een aanbieder van een vliegticket, reis of accommodatie zich niet aan deze regels? Meld dit dan bij de aanbieder, maar ook bij ConsuWijzer. De toezichthouder achter ConsuWijzer, ACM (Autoriteit Consument & Markt) kan de aanbieder hierop aanspreken en optreden door bijvoorbeeld een boete of andere maatregel op te leggen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Forward