Iets vragen of melden?

Roaming: mobiel bellen, sms’en en internetten in het buitenland

Maakt u in het buitenland gebruik van uw mobiele telefoon, om te bellen, sms'en of internetten? Dan bent u aan het roamen. U betaalt voor roaming binnen de Europese Unie (EU) geen extra kosten meer naast uw gebruikelijke kosten. U betaalt dus hetzelfde als in Nederland. Ook voor het ontvangen van telefoontjes in het buitenland betaalt u niets, net als thuis.

Let op 

Belt u in Nederland naar een buitenlands telefoonnummer? Met uw Nederlandse abonnement? Dan gelden deze regels voor roaming niet.

Kan ik binnen de EU altijd en onbeperkt gratis roamen?

Nee, roamen in de EU is niet altijd onbeperkt. Er zijn 3 situaties waarin de telecomaanbieder uw gratis verbruik mag beperken:

u verblijft voor langere tijd in een ander EU-land

u hebt een goedkoop abonnement

u hebt een onbeperkte databundel

Dan betaalt u soms een toeslag. Of u mag maar een beperkte hoeveelheid data in het buitenland gebruiken.

Bereken eenvoudig uw gratis data in de EU

Wilt u eenvoudig berekenen hoeveel data u hebt in de EU? Gebruik dan de ConsuWijzer rekenhulp!

Hebt u een prepaid? U kunt ook gratis roamen

In welke landen kan ik gratis roamen?

Ik bel vanuit een EU-land naar het andere EU-land met een Nederlandse telefoon. Hoeveel betaal ik?

Belt u bijvoorbeeld met uw Nederlandse telefoon vanuit Spanje naar Duitsland? Dan is er sprake van roaming. U betaalt dan alleen uw gebruikelijke Nederlandse belkosten. En belt u bijvoorbeeld in Frankrijk naar een plaatselijk restaurant of luistert u daar uw voicemail af? Ook dan maakt u gebruik van roaming en betaalt u alleen nog uw gebruikelijke Nederlandse belkosten.

Hoe hoog zijn roamingkosten buiten de EU?

Bent u van plan te bellen, sms'en of gebruik te maken van mobiel internet buiten Europa? Vraag uw aanbieder dan vooraf welke prijzen daar gelden. Dit mag de aanbieder zelf bepalen.

Kan ik ook gratis roamen vanaf een schip of in een vliegtuig?

Zolang u gewoon gebruik maakt van een mobiel netwerk op het land wel. Bijvoorbeeld als u langs de Europese kust vaart. Maar sommige schepen en vliegtuigen hebben ook een eigen mobiel netwerk dat via een satelliet verbinding maakt met de rest van de wereld. Daar kunt u dan op volle zee of in een vliegtuig gebruik van maken. Meestal gebeurt dat automatisch, omdat uw telefoon zelf naar het sterkste signaal zoekt. Maar let op! Deze mobiele dienst valt niet onder de roamingregels.

Maakt uw mobiele telefoon verbinding via een satellietnetwerk? Dan krijgt u een SMS van uw mobile aanbieder met informatie over de tarieven. Deze tarieven zijn niet wettelijk geregeld en u kunt dan ook een hele hoge rekening krijgen.

Wilt u voorkomen dat uw telefoon automatisch verbinding maakt met een satellietnetwerk? Zet uw telefoon dan in de vliegtuigstand. Of maak gebruik van wifi, als dat mogelijk is. Soms moet u wel voor de wifi betalen.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer