Internet: keuze, netneutraliteit en snelheid

Ik wil mijn eigen modem gebruiken. Mag dat?

Alle apparaten die u thuis aansluit op het netwerk van uw telecomaanbieder mag u zelf kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een computer, laptop of televisie. Of u ook uw modem zelf mag kiezen, is helaas nog onduidelijk in de wet. Uiterlijk 2021 verwachten wij hier duidelijkere regels over en kunnen wij uw vraag beantwoorden.

Tot aan het aansluitpunt van het netwerk hebt u vrije keuze in uw apparatuur. Maar waar het netwerkaansluitpunt precies zit, maakt de wet niet helemaal duidelijk. Daarmee is ook onduidelijk of uw modem wel of geen onderdeel uitmaakt van het netwerk van uw aanbieder. Alleen als het daar geen onderdeel van uitmaakt, mag u uw modem zelf kiezen.

Duidelijkere regels in de maak

Om tot duidelijkere regels te komen, vroeg het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de mening van Nederlandse burgers, telecomaanbieders en andere bedrijven. Uit de meningen blijkt dat er zorgen bestaan over de veiligheid van het netwerk. In Europees verband wordt gewerkt aan regelgeving die de veiligheid van eindapparaten, waaronder modems, moet verbeteren. Het ministerie vindt het belangrijk om bij die regelgeving aan te sluiten.

Daarnaast zijn de Europese toezichthouders bezig om richtlijnen te ontwikkelen voor de positie van het netwerkaansluitpunt. Ook de ACM werkt daaraan mee. Pas als de Europese richtlijnen duidelijk zijn, kan de ACM voor Nederland bepalen waar het netwerkaansluitpunt zit.  En dan kunnen we u ook zeggen welke soorten eindapparaten, bijvoorbeeld modems, u zelf mag kiezen. Wij verwachten uiterlijk in 2021 meer duidelijkheid te kunnen geven.

Instellingsgegevens

Wilt u een apparaat zoals televisie of computer aansluiten? Dan hebt u soms instellingsgegevens nodig. Uw aanbieder moet deze instellingsgegevens op zijn website zetten. Of ze u geven als u daarom vraagt.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.