Internet: keuze, netneutraliteit en snelheid

Mag ik mijn eigen modem kiezen?

Sommige aanbieders verplichten u hun eigen modem te gebruiken. Of hun eigen tv-decoder. Het is niet duidelijk of dit wel of niet mag. Uiterlijk in 2021 verwachten wij hier duidelijke regels voor.

Thuis hebt u een aansluiting op de kabels van de aanbieder. Deze aansluiting is het punt waar de kabels van de aanbieder overgaan naar uw eigen kabels. Volgens de regels mag u alle apparaten tot de aansluiting zelf kiezen. Bij of vanaf de aansluiting mag de aanbieder kiezen.

  • Tot de aansluiting: Plaatst u een apparaat tot de aansluiting? Bijvoorbeeld een televisie of router? Dan kunt u altijd kiezen welke apparaat u gebruikt. De aanbieder kan u niet verplichten om een bepaald merk te gebruiken. Soms hebt  u instellingen nodig. Uw aanbieder moet deze instellingen op zijn website zetten. Of ze aan u geven als u daarom vraagt.
  • Vóór de aansluiting of bij de aansluiting bepaalt de aanbieder zelf welke apparaten en kabels hij gebruikt.

Waarom is het onduidelijk of ik mijn eigen modem of tv-decoder kan kiezen?

De wet maakt niet helemaal duidelijk waar het aansluitpunt is. Daardoor weten wij niet of de modem en de tv-decoder bij de aansluiting horen of niet.

Let op: de tv-decoder moet sowieso geschikt zijn voor de signalen van uw aanbieder. Informeer altijd bij uw aanbieder welke decoders geschikt zijn.

Waarom komen de nieuwe regels niet eerder?

De Europese autoriteiten hebben in maart 2020 regels gemaakt die aangeven waar het aansluitpunt zit. Daarom maken wij nu nieuwe regels.Van 9 juli 2020 tot 4 september 2020 kon u uw mening geven over ons voorstel van deze regels. Alle reacties nemen wij mee bij het bepalen van regels. Wij verwachten dat de nieuwe regels in 2021 gelden.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.