Iets vragen of melden?

Kan ik mijn eigen apparatuur aansluiten op het netwerk van mijn internetaanbieder?

Sinds 28 december 2016 geldt het Besluit eindapparaten. Dit betekent meer duidelijkheid over uw rechten om ‘eindapparaten’ aan te sluiten op het telecommunicatienetwerk van een aanbieder.

Wat zijn eindapparaten?

Eindapparaten zijn apparaten die u direct of indirect kunt aansluiten op een telecommunicatienetwerk. Denk bijvoorbeeld aan een computer, laptop, televisie, decoder of router.

Wat zijn de plichten van uw aanbieder?

U hebt het recht om een eindapparaat aan te sluiten op het netwerk van uw aanbieder. Het apparaat moet dan wel geschikt zijn om aan te sluiten op het netwerk van uw aanbieder. Uw aanbieder moet daarom de instellingsgegevens die u nodig hebt om een eindapparaat aan te sluiten op zijn website zetten. Gaat het om informatie die alleen geldt voor u persoonlijk? Of om informatie die specifiek voor uw aansluiting geldt? Dan moet uw aanbieder deze informatie bij aanvang van het abonnement geven, of als u daar zelf om vraagt.

Geldt het besluit ook voor het aansluiten van een eigen modem?

Hoewel het Besluit eindapparaten meer duidelijkheid geeft, zijn er nog zaken die op dit moment verder uitgewerkt worden. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of een modem ook een eindapparaat is. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft daarom een consultatie gevoerd. Deze consultatie is op 15 februari 2018 gesloten. De resultaten komen dit jaar. De exacte datum is nog niet bekend.

Daarnaast kunnen aanbieders in bepaalde gevallen tijd nodig hebben om volledig te kunnen voldoen aan de nieuwe regels uit het Besluit eindapparaten. ConsuWijzer houdt u hiervan op de hoogte.

Kan ik wel zelf een router aansluiten?

Een router is ook een eindapparaat. U kan een router dus aansluiten op een modem die u van uw aanbieder hebt gekregen. Hebt u van uw aanbieder een modem gekregen met een ingebouwde router? En wilt u uw eigen router aansluiten? Dan is het soms nodig dat uw aanbieder de routerfunctie in de modem uitschakelt. Uw aanbieder moet hieraan meewerken. Let op: gebruikt u ook VoIP-telefonie via deze modem? Dan kunt u daarvan misschien geen gebruik meer maken. Soms kunt u VoIP-telefonie ook via de router instellen.

Wat is eigenlijk het verschil tussen een router en een modem?

Een modem zet het netwerksignaal van uw aanbieder om naar een bruikbaar signaal voor thuis. Een router verbindt apparaten met elkaar in een thuisnetwerk. Aanbieders leveren tegenwoordig vaak een modem met een ingebouwde router.

Kan ik zelf een eigen VoIP- dienst instellen?

Hebt u een alles-in-één abonnement waarbij u ook kunt bellen via VoIP telefonie? En verandert u de instellingen van uw modem/router om een VoIP-dienst van een andere aanbieder te gebruiken? U bent waarschijnlijk met uw netwerkaanbieder overeengekomen bij hem ook een VoIP- telefoniedienst te kunnen gebruiken. Overschrijft u die instellingen voor het gebruiken van een VoIP- dienst van een andere aanbieder? Dan kunt u niet meer gebeld worden op het nummer dat u van uw aanbieder had gekregen. Soms kunt u meerdere VoIP-diensten instellen op uw eindapparatuur.

Kan ik een eigen televisietuner of decoder aansluiten?

Aanbieders werken vaak met versleutelde televisiesignalen. Om deze om te kunnen zetten biedt uw aanbieder een smartcard. U kunt alleen een eigen TV-tuner/decoder aansluiten die geschikt is voor de door uw aanbieder gebruikte televisiesignalen. Voorbeelden van televisiesignalen zijn: DVB-S, DVTB-T, DVB-C of IP-TV. De decoder moet ook geschikt zijn voor de zogenaamde ‘encryptie standaard’ van uw aanbieder, bijvoorbeeld CI of CI+. Informeer bij uw aanbieder welke decoders geschikt zijn voor het netwerk van uw aanbieder.

Wat kunt u doen als u een eindapparaat of eigen gekochte modem niet kunt aansluiten?

Meld dit dan bij ConsuWijzer. Ook als een aanbieder niet wil meewerken aan het aansluiten van een eigen modem. Voor ons is het belangrijk om te zien wat er op de markt gebeurt en hoe aanbieders hiermee omgaan.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer