Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Zo check je of een webshop betrouwbaar is

Niet iedere webshop is betrouwbaar. Ga je iets bestellen bij een webshop die je nog niet kent? Zorg dat je waar voor je geld krijgt en check reviews over de webshop vóórdat je er bestelt. Doe altijd eerst een snelle check.

Eerst reviews checken, dan bestellen

Check vooraf reviews. Dat bespaart je achteraf veel gedoe. Zo doe je dat op de handigste manier:

  • Google het woord ‘review’ + de url van de webshop. Door op de url te zoeken, weet je zeker dat de reviews gaan over de webshop waar jij iets wilt kopen en niet over een nepshop die een vergelijkbare naam gebruikt.
  • Bekijk meerdere ervaringen van anderen op meerdere reviewsites, zoals Trustpilot of ScamCheck.
Let op!

Een bedrijf kan de reviews ook zelf schrijven. Bekijk meerdere reviews en meerdere review-sites. Kijk hoeveel reviews er zijn. Hoe meer reviews, hoe betrouwbaarder de gemiddelde score. Een positieve score is niet betrouwbaar als er maar weinig reviews bij staan. Sorteer of filter de reviews zodat je de meest actuele reviews kunt lezen.

Laden
00:00
00:00

Close-up van een meisje, ongeveer 17 jaar. Ze houdt een zilveren jurk met pailletten vast en kijkt ernaar met een geergerd gezicht. De jurk is helemaal niet mooi. Er ontbreken pailletten.

"VOICE OVER:
Ga je bestellen bij een webshop die je nog niet kent?"

(De tekst van de voice over verschijnt ook groot in beeld)

In het volgende beeld zie je het meisje op een bank zitten met een telefoon in haar hand. Ze kijkt ernaar en glimlacht een beetje. En klikt duidelijk ergens op.

"VOICE OVER:
Doe éérst een snelle check"

(De tekst van de voice over verschijnt ook groot in beeld)

Het volgend beeld is een volledig paars vlak. Op dit paarse vlak verschijnt witte tekst.

"VOICE OVER:
Zoek naar reviews + de URL van de webshop"

(De tekst van de voice over verschijnt ook groot in beeld - de woorden 'reviews' en 'URL' zijn dikgedrukt).

Onder de tekst verschijnt plotseling een witte zoekbalk waarin de volgende tekst wordt getypt: reviews glamjurk.nl.

Het volgende beeld is nog steeds een volledig paars vlak. Op dit paarse vlak verschijnt witte tekst.

"VOICE OVER:
En check ervaringen van anderen op meerdere reviewsites"

(De tekst van de voice over verschijnt ook groot in beeld - het woord 'ervaringen' is dikgedrukt).

Onder de tekst verschijnt een browser. Met duidelijk de volgende URL in beeld: Glamjurk.nl en daaronder 329 reviews. De webshop heeft 2.4 ster (van de totaal 5 sterren). Daaronder staan reviews met de volgende tekst:

Romyy: Slechte kwaliteit
Troep. Kon het ook niet retourneren (1 ster).

LisaD4: Niet zoals de foto's
Ziet er totaal anders uit dan op de site en op social media (1 ster).

In het volgende beeld zie je het meisje op een bank zitten met een telefoon in haar hand. Ze kijkt ernaar en glimlacht een beetje. En klikt duidelijk ergens op.

"VOICE OVER:
Eerst reviews checken, dan bestellen."

(De tekst van de voice over verschijnt ook groot in beeld).

Ook het logo van de afzender, ACM ConsuWijzer, komt nu in beeld.

Ga je bestellen? Betaal achteraf of verzekerd

Zien de reviews er goed uit? Betaal bij een eerste bestelling dan toch achteraf of verzekerd.

  • Als je achteraf betaalt, ben je je geld niet kwijt als er iets misgaat. Een voorbeeld van achteraf betalen is betalen op rekening, bijvoorbeeld met een e-mail met een betaalverzoek achteraf of via betaaldiensten zoals Riverty (AfterPay) of Klarna.
  • Als je verzekerd betaalt, kun je achteraf meestal je geld terugkrijgen als er een probleem is. Het bedrijf moet dan aan de betaaldienst bewijzen dat ze het juiste geleverd hebben. Een voorbeeld van verzekerd betalen is betaling via creditcard of PayPal.

Kies je voor vooraf betalen? Bijvoorbeeld door zelf geld over te maken of te betalen via iDEAL? Dan kan het lastig zijn om je geld terug te krijgen als er iets misgaat met je bestelling.

Door reviews te checken kom je er zeker achter als een webshop de zaken écht niet op orde heeft. Wil je meer onderzoek doen? Dan kun je ook de volgende checks uitvoeren:

Check of er aangifte is gedaan

Kijk op de website van de politie of er aangifte is gedaan tegen de webshop.

Check de gegevens

Kijk of de webshop een telefoonnummer, e-mailadres en fysiek adres op de website heeft staan. Kijk ook of er een KvK-nummer genoemd wordt. Je kunt dit nummer ook checken in het handelsregister. Kun je het bedrijf daar niet vinden? Dan kan dit een teken zijn dat het om een onbetrouwbare webshop gaat.

Laden
00:00
00:00

Een man van 23 jaar zit in zijn studentenkamer op zijn bank. Hij heeft een mobiele telefoon in zijn hand. Je ziet naast hem een schermafbeelding van zijn telefoonscherm. Wij kunnen meekijken met wat hij op zijn scherm ziet.

Op het scherm verschijnt een groene rugzak bij de webshop rugzak-winkel.nl. De prijs voor deze rugzak is 89,90 euro. De man kijkt enthousiast en klikt op ‘Betaal nu’. Je hoort een kassageluid. En de man lacht. Hij heeft de rugzak online besteld.

In het volgende beeld staat de man in zijn kamer. Hij heeft andere kleren aan, namelijk zijn badjas. Hij kijkt uit het raam naar buiten. Hij kijkt of hij de pakketjesbezorger ziet. Dat beeld loopt over in een ander beeld. De man heeft nu een T-shirt aan en een spijkerbroek. Nu zit de man aan zijn bureau, drinkt iets en scrolt tegelijkertijd op zijn telefoon. Dat beeld loopt weer over in een ander beeld: het is avond en de man ligt nu in zijn trainingspak met zijn telefoon op zijn borst. Hij eet een pizza.

Het overlopen van het ene beeld in het andere beeld benadrukt dat deze man al erg lang wacht op zijn nieuwe rugzak.

In het volgende beeld zie je een close-up van de man. Het is overdag en hij zit weer aan zijn bureau en scrolt op zijn telefoon. Je ziet duidelijk dat hij iets opzoekt en leest. Dan verschijnt naast hem een schermafbeelding van zijn telefoonscherm. Wij kunnen weer meekijken met wat hij op zijn scherm ziet. Op dit scherm staat de URL van de webshop (rugzak-winkel.nl) en 526 reviews. Daaronder zie je hoeveel sterren de webshop krijgt, slechts 1.4 ster van de in totaal 5 sterren. En je ziet 2 korte reviews van anderen: “EddieV: Oplichters!!” en “Nina19: Nooit iets gekregen :(“. De man zocht dus op zijn telefoon naar reviews over deze webshop. Dan zoomt het beeld in en je ziet dat de man baalt. Hij kijkt erg ongelukkig.

“VOICE-OVER:
Ken je de webshop nog niet?”

In het volgende en laatste beeld zie je dat de man voorover op zijn bank valt. Hij baalt enorm. De man heeft de rugzak nooit gekregen. De man is opgelicht. En zo voelt hij zich duidelijk ook.

“VOICE- OVER:
Eerst reviews checken, dan bestellen.”