Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Besluiten en boetes van toezichthouder ACM

ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM maakt zich sterk voor consumenten en bedrijven. Dit doen wij onder andere door in actie te komen tegen bedrijven die zich niet aan de regels houden. Bijvoorbeeld door bedrijven aan te spreken of door boetes op te leggen.

Wat heb ik aan een besluit van een toezichthouder?

Met een besluit kan de ACM een bedrijf dwingen om zich aan de regels te houden. Daarmee voorkomen we dat er nog meer consumenten de dupe worden. Bent u misleid door een bedrijf? En komen wij vervolgens in actie tegen dat bedrijf? Een besluit van de ACM kan helpen om uw verhaal sterker te maken. Bijvoorbeeld als u een schadevergoeding wilt. Ook kunt u in een procedure bij de Geschillencommissie of bij de rechter verwijzen naar het besluit van de ACM.

Meld dit bij ons. Wij doen altijd een nacontrole. Op dat moment kijken wij ook naar meldingen van consumenten bij ACM ConsuWijzer. Houdt een bedrijf zich nog steeds niet aan de regels? Dan kunnen wij besluiten om opnieuw onderzoek te doen en in actie te komen. Bijvoorbeeld door nog een keer een boete op te leggen.

De ACM is geen rechter. Bedrijven zijn wel verplicht om boetes van de ACM te betalen. Als het bedrijf het niet eens met de boete, kan hij bezwaar maken. We bekijken dan opnieuw of de boete terecht is en nemen een nieuw besluit. Is de ondernemer het daar ook niet mee eens? Dan kan hij naar de rechter gaan. De rechter doet dan uitspraak over wie er gelijk heeft.