Iets vragen of melden?

Over ConsuWijzer

ConsuWijzer is het loket van de overheid voor u als consument. ConsuWijzer is onderdeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Bedrijven moeten consumenten eerlijk behandelen. Daar zijn regels voor. De ACM let op of bedrijven zich aan de regels houden. Maar als u zelf weet wat de regels zijn en waar u recht op hebt, kunt u beter opkomen voor uw belangen. ConsuWijzer helpt uw vragen te beantwoorden. Onafhankelijk en gratis.

Wat kan ConsuWijzer voor mij doen?

ConsuWijzer geeft antwoord op vragen als: Wat zijn mijn rechten als consument? Waar moet ik op letten als ik iets koop? Wat kan ik zelf doen als er een probleem is? Wij laten zien wat de algemene regels zijn en geven praktische tips.

Er zijn dingen die wij niet voor u kunnen doen. Wilt u:

 • een oplossing voor uw probleem met een ondernemer?
 • hulp bij het schrijven van een brief of het starten van een rechtszaak?
 • weten wat uw kansen op succes zijn?

Dan vertellen wij u graag bij wie u terechtkunt. Zo kunt u zelf bepalen welke stappen u wilt nemen. U vindt op onze website voor veel situaties ook voorbeeldbrieven. Daarmee kunt u zelf uw brief opstellen.

Voelt u zich niet goed behandeld door een bedrijf? Of denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt? Dan kunt u dit melden bij ConsuWijzer.

Wat gebeurt er als ik een melding doe bij ConsuWijzer?

ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Met uw melding kan de ACM zien:

 • waarover consumenten vragen hebben,
 • bij welke soorten bedrijven er problemen zijn,
 • welke bedrijven zich niet aan de regels houden,
 • waar de ACM iets aan moet doen.

Blijkt dat een bedrijf of branche misschien de regels overtreedt? Dan bekijken wij of actie nodig is. Dat hangt onder meer af van deze vragen:

 • Hoe groot is de totale schade voor consumenten?
 • Wat is het maatschappelijke belang?
 • Kunnen we echt iets aan het probleem doen?

Een actie kan bijvoorbeeld zijn:

 • extra voorlichting geven over een onderwerp
 • een branche extra controleren
 • onderzoek doen naar een bedrijf
 • een bedrijf dwingen om een oplossing te zoeken voor iets wat misgaat
 • bij een overtreding een boete geven aan een bedrijf

Kan ConsuWijzer of de ACM zorgen dat een bedrijf stopt met verkopen?

Wij kunnen bedrijven niet dwingen om te stoppen met verkopen. We kunnen bedrijven wel dwingen om te verkopen volgens de regels. Daarvoor leggen wij bijvoorbeeld boetes op. Het is dus belangrijk dat u problemen met bedrijven bij ons meldt. Wij weten dan waar er iets misgaat.

Krijg ik te horen wat de ACM doet met mijn melding?

Wij laten u niet weten welke bedrijven wij onderzoeken. Bedrijven weten zelf ook niet altijd dat wij ze onderzoeken. Want dat kan het onderzoek beïnvloeden. Uit het onderzoek kan ook blijken dat bedrijven zich wel aan de regels houden. Ze kunnen dan ten onrechte een slechte naam krijgen. Daarom bepalen we pas na het onderzoek of we optreden en wat we bekendmaken.

Hoeveel mensen hebben problemen met hetzelfde bedrijf?

Wij vertellen niet hoeveel vragen en meldingen over een bepaald bedrijf binnenkomen. Maar wij maken wel regelmatig bekend over welke branches de meeste vragen en meldingen binnenkomen en waarover die gaan. Wij bepalen of we optreden en wat we daarover bekendmaken.

Ik ben het niet eens met de wet of de regels waar de ACM op toeziet. Wat kan ik doen?

De regels waar wij op toezien, zijn vastgesteld door de politiek. Ze zijn niet zomaar aan te passen. Maar u kunt altijd uw mening laten horen.

De ACM zet eens per 2 jaar onderwerpen op de agenda. Welke dat zijn, laten we weten op denkmee.acm.nl. Daar kunt u ons dan vertellen wat u belangrijk vindt als het gaat om consumentenrecht en concurrentie.

Kunnen bedrijven en zzp’ers ook terecht bij ConsuWijzer?

In sommige gevallen kunnen we advies geven aan kleine ondernemers en zzp’ers. Het kan namelijk zijn dat u als ondernemer ook beschermd bent door de consumentenregels. Bijvoorbeeld als u ongewild een zakelijk energiecontract op uw woonadres hebt gekregen.

Het is belangrijk of u het product of de dienst voor zakelijk of privégebruik hebt aangeschaft. Soms is het lastig om te bepalen of de consumentenregels gelden voor ondernemers en zzp-ers.  

Ik ben niet tevreden over ConsuWijzer. Wat kan ik doen?

Bent u niet tevreden met de dienstverlening van ConsuWijzer? Laat ons online weten waarover u niet tevreden bent. Geef uw telefoonnummer, dan kunnen wij u bellen. Zo helpt u ons onze dienstverlening te verbeteren.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer