Reisaanbieder failliet
Bij een faillissement vraagt u meestal uw geld terug bij de curator. Maar bij het boeken van een reis hebt u soms andere opties. Wat u het beste kunt doen hangt af van wie failliet is en van uw contract.
Op deze pagina:
De curator is meestal uw contactpersoon
De curator neemt de geldzaken en administratie over van het bedrijf dat failliet is gegaan. Meestal staan de contactgegevens van de curator op de website van het bedrijf dat failliet is. En als klant krijgt u vaak een bericht met de contactgegevens. U kunt ze ook altijd vinden op het centraal insolventieregister.
Bij het boeken van een vakantie hebt u soms andere opties. Welke opties u hebt, hangt af van welk bedrijf failliet is en van het contract van uw boeking.
Soms bent u beter beschermd tegen faillissement
Bij een faillissement bent u beter beschermd als u minimaal 2 verschillende onderdelen bij 1 reisaanbieder hebt geboekt:
- vakantieverblijf, bijvoorbeeld hotelkamer of appartement
- vervoer, bijvoorbeeld vlucht of een treinreis
- huur van een voertuig, bijvoorbeeld auto of motor
- iets anders, bijvoorbeeld een rondleiding, skipas of toegang tot een attractiepark
Hebt u 2 of meer van deze onderdelen bij de failliete aanbieder geboekt? Dan krijgt u uw geld terug via een garantiefonds. Veel reisaanbieders zijn aangesloten bij 1 van deze garantiefondsen:
- Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)
- Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators (GGTO)
- STO Garant
- VZR Garant
Bekijk op de website, reisgids, folder of in de algemene voorwaarden van de reisaanbieder bij welk garantiefonds hij is aangesloten. U krijgt uw aanbetaling terug via de garantiefonds. De garantiefonds regelt soms dat uw reis doorgaat met een andere reisaanbieder.
Hebt u maar 1 onderdeel bij de failliete reisaanbieder geboekt? Of krijgt u geen van deze 2 opties aangeboden? Neem dan contact op met de curator. Vraag of uw reis nog doorgaat. Soms kan de reis toch doorgaan omdat de reisaanbieder al heeft betaald voor uw reis aan het vakantieverblijf of de luchtvaartmaatschappij. Gaat de reis niet door? Vraag dan aan de curator uw geld terug. Meestal kunt u dit online doen. Zo niet, stuur de curator onze voorbeeldbrief:
De tussenpersoon is failliet
U hebt geboekt via een tussenpersoon, bijvoorbeeld een reisbureau of boekingswebsite. Met hun hulp boekt u uw vakantieverblijf of vlucht. Maar door de boeking sluit u een contract met het vakantieverblijf, reisorganisatie of de luchtvaartmaatschappij. Vraag dat bedrijf om uw reis door te laten gaan. Lukt het niet? Neem dan contact op met de curator. En vraag om een oplossing of uw geld terug. Het is niet zeker of u uw geld terugkrijgt. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief:
Het vakantieverblijf is failliet
U hebt bijvoorbeeld een hotelkamer of een huisje direct geboekt bij de het hotel of vakantieverblijf. En de eigenaar is nu failliet.
Gaat het om een verblijf in het buitenland maar wel binnen de Europese Unie? Het Europees Consumenten Centrum (ECC) geeft meer informatie over uw rechten en wat te doen bij een klacht.
Wat u kunt doen hangt ervan af of het vakantieverblijf betaald is:
U hebt direct aan de eigenaar van het vakantieverblijf betaald
Neem dan contact op met de curator. En vraag om een oplossing of uw geld terug. Het is niet zeker of u uw geld terugkrijgt. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief:
U hebt betaald aan een reisbureau of boekingswebsite
Vraag het reisbureau of de boekingswebsite om een oplossing. Misschien hebben zij uw geld nog niet betaald aan het failliete vakantieverblijf. Dan kunnen ze misschien nog een ander verblijf regelen. Of uw geld teruggeven.
Heeft het reisbureau of de boekingswebsite uw geld al betaald aan het vakantieverblijf? Vraag dan een oplossing aan de curator van het vakantieverblijf. Is er geen oplossing mogelijk? Vraag dan uw geld terug. Het is mogelijk dat u uw geld niet terugkrijgt. Gebruik onze voorbeeldbrief:
Tip: Hebt u met uw creditcard betaald? Neem dan contact met op met uw creditcardmaatschappij en vraag uw geld terug. Het hangt af van de voorwaarden of u het geld terugkrijgt.
U hebt nog niets betaald
Vraag om een oplossing. Bij het reisbureau of de boekingswebsite als u via hen boekte. Of anders direct bij de failliete eigenaar. Als u niet meer wilt gaan, hoeft u niet te betalen. Meld dit bij het reisbureau of het vakantieverblijf.
De luchtvaartmaatschappij is failliet
Hebt u uw vlucht geboekt bij de luchtvaartmaatschappij zelf? Neem dan contact met de curator en vraag om uw geld terug. Gebruik ons voorbeeldbrief:
Tip: Hebt u met uw creditcard betaald? Neem dan contact met op met uw creditcardmaatschappij en vraag uw geld terug. Het hangt af van de voorwaarden of u het geld terugkrijgt. Hebt u bij de boeking een verzekering afgesloten? Kijk in de voorwaarden of u het geld terugkrijgt.
Hebt u de vlucht geboekt via een boekingswebsite? Bij sommige boekingswebsites kunt u zich verzekeren tegen faillissementen. Hebt u zo'n verzekering afgesloten? Neem dan contact op met uw verzekeraar.
Hebt u een chartervlucht geboekt via een reisaanbieder? Dan moet de reisaanbieder een andere vlucht voor u regelen. Bij een chartervlucht kiest u alleen de vertrekdata van uw vlucht. U ontvangt later het precieze tijdstip. Biedt de reisaanbieder u geen andere vlucht? Dan moet de reisaanbieder het geld voor uw ticket aan u terugbetalen.
Komt u er samen niet uit?
Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Wij zijn een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.