Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Weet jij wie je date?

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument en Markt (de ACM) deed sinds 2016 onderzoek naar 17 datingssites die consumenten misleidden met nepprofielen. Na het optreden van de ACM hebben meer dan 2500 mensen zich gemeld en hun geld teruggekregen.

Op de datingsites kochten klanten 'credits' om te kunnen chatten met andere mensen die ingeschreven stonden. Uit onderzoek bleek echter dat er vaak gechat werd met nepprofielen. Ook werd er aangestuurd op een echte afspraak. De medewerkers van de websites hielden de klanten zo lang mogelijk én tegen betaling aan de praat. Het kwam nooit tot een echte date.

De ACM sprak met de datingsites af dat deze klanten hun geld terug konden vragen. Meer dan 2500 mensen hebben zich gemeld en daardoor hun geld teruggekregen. In totaal hebben de sites ruim 2 miljoen euro terugbetaald aan de gedupeerden. Dit bedrag is hoger dan het bedrag dat de ACM als boete op had kunnen leggen aan het bedrijf achter de websites. De terugbetaalde bedragen variëren van enkele honderden euro's tot 1 terugbetaling van maar liefst 88.000 euro.

Ware liefde is onbetaalbaar

Bent u op zoek naar liefde en probeert u die online te vinden? Let dan goed op wat u doet. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet.

  1. Kijk goed of de site een chatdienst of een datingsite is. Het verschil moet duidelijk zichtbaar zijn.
  2. Zit u op een chatdienst? Dan moet duidelijk aangegeven zijn of u chat met een echt persoon of met een nepprofiel.
  3. Betaal niet voor het versturen van berichten tijdens het chatten
  4. Lijken de profielen of de reacties te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo.

Bent u gedupeerd door een datingsite met nepprofielen?

Hebt u betaald voor een chat met een nepprofiel zonder dat u dit wist? Dan bent u misleid. Stuur onze voorbeeldbrief naar de site en vraag uw geld terug.