Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Webwinkel TrendX krijgt boete voor misleiden consumenten

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft webwinkel TrendX een boete van 100.000 euro voor het misleiden van consumenten. De webwinkel plaatste positieve reviews die nep waren en verborg negatieve reviews van echte klanten. Ook was de webwinkel onduidelijk over de levertijden.

Als u reviews bekijkt voordat u een online aankoop doet, moet u ervan uit kunnen gaan dat de reviews echt zijn. U moet kunnen vertrouwen op de informatie. Webwinkels moeten er daarom eerlijk mee omgaan. En zij moeten duidelijk zijn over de levertijden. Ook als zij aan dropshipping doen.

Kent u de webshop nog niet? Eerst reviews checken, dan bestellen

Niet iedere webshop is betrouwbaar. Gaat u iets bestellen bij een webshop die u nog niet kent? Zorg dat u waar voor uw geld krijgt en check reviews over de webshop vóórdat u er bestelt. Doe altijd eerst een snelle check:

  • Google het woord ‘review’ + de url van de webshop. Door op de url te zoeken, weet u zeker dat de reviews gaan over de webshop waar u iets wilt kopen en niet over een nepshop die een vergelijkbare naam gebruikt.
  • Bekijk meerdere ervaringen van anderen op meerdere reviewsites, zoals Trustpilot, Klachtenkompas.nl of ScamCheck.

Dropshipping

Sommige webwinkels hebben zelf geen producten op voorraad. Zij bestellen de producten bij een andere webwinkel. Vaak is die andere webwinkel buiten de Europese Unie, bijvoorbeeld in China. De buitenlandse webwinkel stuurt de producten naar u toe. De webwinkel waar u bestelde heeft uw producten dus nooit gehad. Dit heet ´dropshipping´.