Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Tweedehands auto kopen? Betaal niet meer dan de geadverteerde prijs!

| Nieuwsbericht

Verkopers van tweedehands auto's moeten net als alle andere Nederlandse bedrijven duidelijke prijzen vermelden in hun advertenties en in (web)winkels. Voor de prijs die je als consument geadverteerd ziet, moet je de auto daadwerkelijk kunnen meenemen. En er veilig mee kunnen wegrijden.

Dat betekent dat bij de prijs in ieder geval moet zijn inbegrepen:

  • een geldige APK;
  • de tenaamstelling van de auto.

Verplicht de autoverkoper jou om een onderhoudsbeurt of extra garantie af te nemen? Dan moet hij ook de kosten daarvan in zijn prijs opnemen. Hij mag je daar niet pas later mee verrassen.

Je hebt altijd recht op garantie

Autohandelaren moeten jou altijd wettelijke garantie bieden. Ook als je geen garantie bijkoopt. Een auto aanbieden zonder garantie mag niet. Want als consument heb je wettelijk recht op een deugdelijk product. Hoeveel je van de garantie mag verwachten, hangt af van de prijs die je voor de auto betaalt. En van de informatie die de autohandelaar jou geeft.

Vanaf 17 mei a.s. gaat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleren of de ca. 20.000 bedrijven in Nederland die tweedehandsauto's verkopen zich aan deze regels houden. De ACM heeft ze hiervoor gewaarschuwd met een brief.

Waarom moeten verplichte kosten bij de prijs zijn inbegrepen?

Als consument moet je niet voor verrassingen komen te staan bij het afrekenen van een auto. Je hebt dan al een hoop tijd besteed aan het zoeken en vergelijken van aanbiedingen. En misschien zelfs aan het bezoeken van autodealers en maken van testritten. Er mogen dan geen onverwachte kosten bijkomen. Dat is misleiding.