Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Twee energiebedrijven informeren consumenten nu beter over deelname aan duurzame projecten

| Nieuwsbericht

Energiebedrijven Windcentrale en Greenchoice hebben na onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de informatie aangepast over het investeren in projecten voor duurzame windenergie. Consumenten worden nu beter voorgelicht over de investeringskosten, verwachte opbrengsten en risico's.

Investeren in duurzame projecten

Via sommige energiebedrijven kunnen consumenten investeren in duurzame projecten. Consumenten investeren dan geld in een klein deel van de aanleg van een windpark of zonnepark.

Bedrijven moeten consumenten goed informeren over de voorwaarden en risico's voordat zij een contract afsluiten. Het moet bijvoorbeeld vooraf duidelijk zijn wanneer het geïnvesteerde bedrag wordt terugbetaald. Of wat er gebeurt als een windmolenpark meer of minder stroom opwekt dan gepland.

Wat deden de bedrijven fout?

De ACM heeft energiebedrijven Windcentrale en Greenchoice aangesproken:

  • Sinds mei 2021 informeert Windcentrale consumenten beter over de gevolgen als zij hun aandeel in een windpark weer willen verkopen.
  • Sinds oktober 2021 informeert Greenchoice consumenten beter over het rendement dat ze kunnen verwachten. En over de voorwaarden die gelden als de investering meer opbrengt dan Greenchoice vooraf schat. Ook heeft Greenchoice de kosten verlaagd die je moeten betalen als je eerder met de investering wilt stoppen.

Als consumenten aan het einde van hun energiecontract willen overstappen naar een andere energieleverancier, moeten zij hun aandeel in het duurzame project voor een redelijke prijs kunnen verkopen. De bedrijven moeten consumenten hier vooraf duidelijk over informeren.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.