Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

Shoppen op social media? Check reviews en betaal achteraf of verzekerd

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start vandaag via ConsuWijzer de campagne 'Webshop of nepshop?'. Met de campagne waarschuwt de ACM consumenten voor aankopen bij nepshops via social media. Op social media weet je niet goed bij wie je iets koopt en ben je minder goed beschermd. De schade voor consumenten was vorig jaar bijna 5 miljoen euro.

Waarom zijn er meer risico's bij kopen via social media?

Consumenten winkelen steeds vaker online. Bedrijven gebruiken webwinkels om producten te verkopen. Maar steeds meer gebruiken deze bedrijven hier ook social media voor. Soms is er niet eens een website. Het verschil tussen bestellen op een website en op social media, is dat het bij social media onduidelijk is wie van je een product precies koopt. Ook staat er in de advertentie vaak niet onder welke voorwaarden je het product koopt. Terwijl de online aanbieder je hierover wel moet informeren. Als je iets koopt via social media ben je daarom minder goed beschermd.

Nepshops

Soms gaat het zelfs om nepshops en ontvang je het bestelde product helemaal niet. Pas als je niets in huis krijgt, kom je erachter dat de pagina waarop je het product kocht, verdwenen is. Daardoor kun je ook niet bij de aanbieder klagen. In de campagne waarschuwt de ACM voor deze nepshops. We doen dat met video's op social media en een radiocommercial.

Wat kan ik doen om veilig online te winkelen?

Om ervoor te zorgen dat je niet genept wordt, is het belangrijk om vooraf een aantal zaken te checken:

  • Check reviews
  • Check KvK & politie
  • Check contactinfo
  • Betaal achteraf of verzekerd

Wil je weten hoe je dit het best kunnen doen? Bekijk dan onze Checklist!

Zelf wel eens genept?

Heb jij wel eens iets besteld via social media? En ontving je iets totaal anders? Of helemaal niets? Geef het dan door aan ConsuWijzer. We kunnen je advies geven om je probleem op te lossen. Ook als je nu geen probleem hebt, zijn we geïnteresseerd in jouw ervaring. Jouw melding kan ons helpen om te zien waar actie nodig is. Geef jouw verhaal door via Facebook, WhatsApp, telefoon of mail.