Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Pas op! Betaal niet aan incassobureaus Lootsma & Partners, Smits & Co en Inter Payment Service

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor incassobureaus Lootsma & Partners, Smits & Co en Inter Payment Service. De incassobureaus laten consumenten onterechte rekeningen betalen. Belt of e-mailt een van deze bedrijven u? Betaal de rekeningen niet!

Wat doen deze agressieve incassobureaus?

ConsuWijzer ontving meldingen over deze incassobureaus. De bedrijven zetten consumenten onder druk om openstaande rekeningen te betalen. Bijvoorbeeld een rekening voor een vakantie. Vaak hebt u helemaal geen overeenkomst gesloten. Bijvoorbeeld omdat u alleen informatie wilde ontvangen, maar nog geen 'ja' hebt gezegd tegen het aanbod. Of omdat het bedrijf u een abonnement heeft aangeboden en u nog niet schriftelijk akkoord bent gegaan. Ook komt het voor dat het bedrijf u helemaal nooit heeft gebeld. Daarna benadert een incassobureau u. Het incassobureau zegt dat u nog een rekening moet betalen. Meestal hebt u helemaal geen rekening openstaan.

Betaal niet aan deze bedrijven!

De rekeningen van deze bedrijven zijn niet geldig. U hoeft niet te betalen. Ook niet als het incassobureau dreigt met hoge kosten, deurwaarders of slotenmakers.

Wat kunt u doen als een van deze incassobureaus u belt?

  • Hang de telefoon op als het incassobureau u blijft lastig vallen. Negeer brieven of e-mails. Vaak stoppen de bedrijven vanzelf.
  • Doe aangifte bij de politie als het incassobureau u bedreigt.

Netwerk van agressieve incassobureaus

De ACM waarschuwde eerder ook al voor een netwerk van incassobureaus. Lootsma & Partners, Deurwaarder Smits & Co en Inter Payment Service zijn onderdeel van dit netwerk. Bedrijven die actief zijn in Nederland moeten ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Deze incassobureaus staan niet ingeschreven. Vaak is er ook geen website of kloppen de gegevens op de website niet.

De incassobureaus in het netwerk veranderen steeds van naam, maar blijven hetzelfde doen. Ze proberen geld te innen bij mensen die geen overeenkomst hebben. Let daarom goed op als u van een onbekend incassobureau een rekening krijgt die u niet snapt. Vraag het incassobureau om de overeenkomst per e-mail of post te sturen. Dan kunt u controleren of de rekening klopt.

Hoe kunt u de bedrijven verder herkennen?

  • Lootsma & Partners en Inter Payment Service vragen aan consumenten om geld over te maken naar een rekeningnummer in het buitenland op naam van British Trans Asia.
  • Incassobureau Deurwaarder Smits & Co int rekeningen voor Trip Abroad, All Great Dealz, Euroloterij, Ecodienst, Shoppendoejezo, Veiligwinkelen.nl, Hotelcheque, Fly Away, Shop and Fly en Buy to Fly. Het bedrijf dreigt met maatregelen die zij niet kunnen nemen. Het is namelijk geen echte deurwaarder.
Let op!

Kijk goed of uw incassobrief van een van deze bureaus komt. De bureaus gebruiken soms namen die lijken op die van andere incassobureaus.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.