Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Overstappen van energieleverancier loont!

| Nieuwsbericht

Meer dan de helft van de Nederlanders weet dat je veel geld kunt besparen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. De besparing kon afgelopen jaar oplopen tot 391 euro per huishouden per jaar. Dat blijkt uit recent onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Vorig jaar stapten maar liefst 1,3 miljoen huishoudens over. En dat aantal groeit al jaren.

Nederlanders vinden overstappen ook gemakkelijk. Ze kunnen prijzen steeds beter vergelijken en zijn tevreden over het overstapproces.

Goed nieuws voor consumenten dus. Door regelmatig prijzen te vergelijken en over te stappen naar een goedkopere leverancier stimuleren we leveranciers om scherpe prijzen te bieden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat consumenten nog niet op de hoogte zijn van alle feiten over overstappen.

Wist je bijvoorbeeld dat?

  1. er bij overstappen gewoon gas of elektra door jouw leidingen blijft stromen? Welke energieleverancier je ook kiest, de kraan wordt tussentijds door niemand dichtgedraaid.
  2. veel mensen denken de beste deal te hebben, terwijl dat niet zo is? Veel mensen denken al de beste deal te hebben. Bijvoorbeeld omdat hun leverancier als goedkoopste uit de bus komt op een vergelijkingssite. Maar het hangt er maar net van af welke prijs zij met jou hebben afgesproken in je contract. Het kan dus goed zijn dat jouw leverancier jou een veel hogere prijs rekent, dan een nieuwe klant.
  3. ook nieuwe energiebedrijven onder het toezicht van de ACM vallen? Elke nieuwe energieleverancier wordt beoordeeld door de ACM. Zij krijgen pas een vergunning als zij aan de voorwaarden voldoen. Eerder mogen zij geen gas of elektra leveren aan consumenten. Ook daarna houdt de ACM in de gaten of zij zich wel aan de strenge voorschriften houden. Zij moeten zich houden aan het consumentenrecht, en moeten klanten onder andere zekerheid van levering bieden.