Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Online shoppen buiten de EU brengt extra risico’s mee

| Nieuwsbericht

Wilt u producten online kopen van een webshop buiten de Europese Unie (EU), zoals China of Amerika? Dan kunnen uw rechten anders zijn dan bij webshops binnen de EU. Ook is niet altijd zeker of het product voldoet aan de veiligheidseisen die in de EU gelden. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geeft tips over waar u op moet letten.

Onzekerheid

Koopt u een product van een webwinkel binnen Europa? Dan kunt u het product binnen een bepaalde tijd terugsturen. Ook kunt u uw geld terugkrijgen bij problemen. Als u online een product van een land buiten de EU koopt dan hebt u deze rechten niet altijd. Bovendien kan het zijn dat u na de koop nog extra invoerrechten moet betalen.

Veiligheidseisen

Fabrikanten binnen de Europese Unie moeten zich houden aan Europese veiligheidseisen. Elektrische apparaten mogen bijvoorbeeld niet te warm worden. Veel Europese producten moeten een certificaat hebben. Dat geeft aan dat het product aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Producten uit landen buiten de EU hebben dit certificaat vaak niet. Daardoor weet je niet zeker dat het product veilig is.

Tips

Het is belangrijk dat consumenten weten dat er risico's zitten aan het kopen van producten buiten de EU. De campagne 'Laat je niet inpakken' van het EZK wil consumenten bewust maken van deze nadelen en hun rechten bij het shoppen buiten de EU.