Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Huis huren? Let op als u een huurbemiddelaar inschakelt!

| Nieuwsbericht

Huurbemiddelaars mogen geen bemiddelingskosten aan huurders rekenen. Zij mogen ook geen verplichte kosten rekenen voor diensten die niet met de huurbemiddeling te maken hebben. Dit is tegen de regels. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wijst huurbemiddelaars hierop.

Huurbemiddelaars mogen huurders wel vertellen wat zij nog meer voor ze kunnen doen. Maar het mag geen invloed hebben op het huren van de woning. De huurder moet altijd zelf kunnen kiezen of hij gebruik wil maken van extra diensten. En hij moet hier duidelijk over geïnformeerd worden.

Gaat u huren?

En maakt u gebruik van een huurbemiddelaar? Dan krijgt u misschien te maken met extra kosten voor diensten die los staan van het krijgen van de woning. Bijvoorbeeld:

  • het regelen van een vergunning
  • het regelen van een gas, water, en lichtaansluiting
  • het openen van een bankrekening
  • het aanvragen van een TV-abonnement en internetabonnement

U kunt dit soort zaken zelf regelen, maar een huurbemiddelaar mag aan u vragen of u hier hulp bij nodig hebt. U kunt zelf bepalen of u dit wilt. Dit mag niet van invloed zijn op uw kansen om een woning te huren.

De ACM pakt huurbemiddelaars aan die zich niet aan de regels houden. En kan boetes uitdelen tot 600.000 euro. Of tot 7,5? van de totale jaaromzet van het bedrijf.

Hebt u te maken (gehad) met bemiddelingskosten of met verplichte kosten voor extra diensten bij uw huurbemiddeling? Meld het bij ACM ConsuWijzer.