Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Groene stroom is ook écht groen

| Nieuwsbericht

Groene stroom komt ook echt altijd van groene bronnen. Ook Nederlandse stroom van windmolens of zonnepanelen. De informatie op de stroometiketten van energieleveranciers klopt dus. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt.

Ruim de helft van alle Nederlandse huishoudens gebruikt groene stroom. Groene stroom komt uit zon, wind, biomassa of water. Energieleveranciers moeten op het stroometiket uitleggen waar alle geleverde stroom vandaan komt. Groene energie krijgt daarbij als bewijs een zogenaamde Garantie van oorsprong. De ACM kijkt regelmatig of deze garanties kloppen.

Nederlands en groen

Steeds meer huishoudens willen ook groene stroom van Nederlandse windmolens of zonnepanelen. Leveranciers moeten het ook melden wanneer ze Nederlandse stroom leveren. Ook dat doen energieleveranciers goed, ziet de ACM.

Volgend jaar ook grijs

Vanaf 2020 krijgt ook zogenaamde grijze stroom een Garantie van oorsprong. Grijze stroom is een mix van groene stroom en stroom uit bijvoorbeeld gas of steenkool. Op je stroometiket lees je straks dus over al je stroom waar het vandaan komt.