Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Energienota beter te controleren dankzij de ACM

| Nieuwsbericht

De energierekening van alle Nederlandse energieleveranciers is beter controleerbaar geworden. Als consument hoef je geen appels meer met peren te vergelijken. Je kunt je rekening nu eenvoudig vergelijken met de afgesproken prijs in je energiecontract. Én met het oorspronkelijke aanbod van je energieleverancier.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat energiebedrijven duidelijkere informatie en transparante prijzen geven in hun aanbod, contract en energierekening. De afgelopen tijd zijn daarom de rekeningen van energiebedrijven onderzocht.

In de zomer van 2017 stuurden 16 van de 40 onderzochte bedrijven duidelijke energierekeningen. De rest moest de rekening nog aanpassen. Inmiddels sturen alle onderzochte bedrijven controleerbare energienota's.

Wat is er veranderd?

In het energieaanbod, het contract en op de energierekening gebruikt een energieleverancier nu dezelfde maateenheden. Bijvoorbeeld: de prijs per kubieke meter gas, of prijzen voor de vaste leveringskosten per dag. Daardoor kun je makkelijker vergelijken of de rekening klopt met eerdere afspraken. En nagaan hoe bijvoorbeeld een onverwacht hoge rekening is ontstaan.

Past een energieleverancier tussentijds de prijs aan? Dan moet hij die prijswijziging ook uitdrukken in dezelfde maateenheid. Zodat je kunt zien of de nieuwe prijs goed is verwerkt in je rekening.

Tot slot moeten alle kosten die je altijd moet betalen, zoals administratiekosten, in de vaste leveringskosten zijn inbegrepen. Deze zogenaamde onvermijdbare kosten mag je energieleverancier dus niet apart in rekening brengen.

Meld onduidelijke rekeningen bij ConsuWijzer

Krijg jij toch nog een jaar- of een eindafrekening die je niet kunt controleren of niet duidelijk vindt? Meld het bij ConsuWijzer. En leg ons uit wat je niet snapt. Jouw melding helpt de ACM om op te treden tegen bedrijven die de regels overtreden. Bijvoorbeeld met een waarschuwing of boete.