Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Energieleveranciers moeten consumenten altijd modelcontracten aanbieden

| Nieuwsbericht

Consumenten meldden bij ACM ConsuWijzer dat zij geen modelcontract aangeboden kregen door verschillende energieleveranciers. Modelcontracten waren volgens deze energieleveranciers bijvoorbeeld 'uitverkocht'. Dit mag niet. Energieleveranciers moeten consumenten altijd een modelcontract voor gas en elektriciteit aanbieden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze energieleveranciers hierop aangesproken. Zij bieden nu weer modelcontracten aan.

Wat is een modelcontract?

Een modelcontract is een energiecontract met variabele tarieven en een contractduur voor onbepaalde tijd. Modelcontracten geven u een overzicht over de variabele tarieven en voorwaarden bij een energieleverancier.

Energieleveranciers moeten u altijd een modelcontract aanbieden als u een energiecontract wilt afsluiten. U kunt de modelcontracten altijd vinden op de website van de energieleverancier. Vindt u geen modelcontract op de website? Bel dan de klantenservice en vraag om dit aan u te sturen.

Let op:

Een modelcontract is niet altijd het voordeligste contract. Energieleveranciers bepalen zelf de variabele tarieven. Zij kunnen de tarieven ook in de tussentijd aanpassen. Energieleveranciers bieden vaak ook andere contracten aan. Deze contracten kunnen voordeliger zijn dan het modelcontract.

Kunt u geen modelcontract afsluiten bij een energieleverancier?