Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Boete van 415.000 euro voor Nederlandse Incassocentrale

| Nieuwsbericht

Vandaag heeft Autoriteit Consument & Markt (ACM) Credit Invest bv, beter bekend als De Nederlandse Incassocentrale, een boete opgelegd van 415.000 euro. Het incassobureau krijgt de boete voor het onder druk zetten van consumenten om ongeldige rekeningen te betalen. Ook als mensen de ongeldige incasso's betwistten, bleef het bedrijf dreigen met gerechtelijke procedures en hoge incasso- en proceskosten. Credit Invest bv werkte ook onder de namen Credit Pay, MKBusiness en Stichting Derdengelden Incasso Service. De ACM kan Credit Invest niet verplichten om de gemaakte schade te vergoeden aan consumenten.

Recent heeft ook Incassobureau Intrum Justitia ACM toegezegd zijn leven te zullen beteren. Doet het bedrijf dat niet, dan kan de ACM een boete opleggen. ACM heeft namelijk gemerkt dat Intrum Justitia in de communicatie met consumenten regelmatig ongeoorloofde druk uitoefende om rekeningen betaald te krijgen. Daarnaast bleek dat Intrum Justitia niet altijd tijdig en juist reageerde op vragen of bezwaren van consumenten. Het bedrijf heeft gezegd dit niet meer te doen en voortaan ook rekening te houden met de persoonlijke financiële situatie van consumenten.

Uit onderzoek van de ACM is gebleken dat incassobureaus soms onterechte vorderingen innen. Ook rekenen zij soms te hoge incassokosten en rente of oefenen zij ongeoorloofde druk uit op consumenten.

Wat kun je doen?