Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Amazon.nl informeert klanten nu beter over updates bij aankoop slim apparaat

| Nieuwsbericht

Amazon.nl geeft consumenten vanaf nu meer informatie over software-updates van 'slimme' apparaten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft meerdere bedrijven hierop aangesproken. Vorig najaar hebben bol.com, Coolblue en MediaMarkt hun informatie al uitgebreid en verbeterd. Nu doet Amazon dit ook.

Amazon geeft nu bij alle slimme apparaten die zij zelf verkopen informatie over updates. Amazon heeft ook informatie over updates opgevraagd bij zijn 50 grootste leveranciers van slimme apparaten. Deze informatie plaatst Amazon op de productpagina's. Met de extra informatie kunnen consumenten betere keuzes kunnen maken als ze slimme apparaten kopen.

Wat zijn slimme apparaten?

Steeds meer apparaten die consumenten gebruiken, zijn verbonden met het internet. Bijvoorbeeld een digitale assistent, slimme meter of draadloze speaker. Dit worden 'slimme' apparaten genoemd. Al deze apparaten maken gebruik van software en van het internet, zodat je op afstand je apparaten kunt bedienen. Die apparaten zijn met elkaar verbonden in het Internet of Things (IoT).

Informatie bij aankoop slim apparaat

Consumenten hebben vóór de aankoop recht op alle informatie over de eigenschappen en kwaliteit van het product die nodig is om een goede beslissing te kunnen nemen. Dat geldt ook voor informatie over software-updates.

Om het apparaat goed te laten werken en veilig te houden zijn regelmatige updates nodig. Producenten die de apparaten leveren moeten informatie over updates beschikbaar stellen voor verkopers, zoals in dit geval Amazon. Verkopers moeten dan op hun beurt consumenten informeren.

Verkopers van slimme apparaten die consumenten niet informeren over belangrijke eigenschappen, overtreden de consumentenregels. De ACM kan aanbieders daarop aanspreken en een boete opleggen.

Hebt u bij de aankoop van uw slimme apparaat onvoldoende informatie gekregen van de verkoper?