Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

ACM start campagne over consumentenrechten: Je hebt meer rechten dan je denkt

| Nieuwsbericht

De ACM start vandaag met de campagne 'Je hebt meer rechten dan je denkt'. Via social media richt ACM ConsuWijzer zich tot jongeren met video's waarin de belangrijkste consumentenrechten worden uitgelicht, zoals garantie en bedenktijd.

Dagelijks ontvangt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij haar consumentenloket ACM ConsuWijzer meldingen en vragen van consumenten over hun rechten. Uit de 73.000 gesprekken die de ACM ieder jaar voert met consumenten, blijkt dat zij vrijwel altijd meer rechten hebben dan ze vooraf dachten. Daarom start de ACM nu deze campagne.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: "Het is echt jammer als je als consument niet op de hoogte bent van je rechten. Soms kun je toch nog van je aankoop af en dat kan veel geld schelen. Met deze campagne willen we jongeren hierover aan het denken zetten. Als je je rechten bij ACM ConsuWijzer checkt, kom je er vaak achter dat je meer rechten hebt dan je denkt."

Social media-campagne: Je hebt meer rechten dan je denktUit de meldingen bij ACM ConsuWijzer blijkt dat mensen vaak iets kopen zonder dat ze weten welke rechten ze hebben als het mis gaat. Zo kun je geld mislopen omdat je niet wist dat je nog van de aankoop af kunt of dat je het product nog gratis kunt laten repareren. Daarom is het goed om kennis te hebben over een aantal basis consumentenrechten. Want vaak heb je meer rechten dan je denkt.

In drie video's geven we jongeren via social media uitleg over hun rechten in de volgende situaties:

  • Ben je niet blij met je online aankoop? Dan heb je in de meeste gevallen 14 dagen bedenktijd. Omdat je de aankoop voordat je het bestelde niet kon bekijken, aanraken of uitproberen, heb je recht op je geld terug. Ook als het in de sale was. En ook als je het bij een bedrijf op social media kocht.
  • Komt je product stuk aan? Dan heb je recht op vervanging. Gratis! Want jij hoeft geen kosten te maken voor iets dat niet jouw schuld is.
  • Is je product te snel stukgegaan? En is dit niet jouw schuld? Dan moet de verkoper het voor je oplossen. Dus repareren of vervangen of anders je geld teruggeven. Want je hebt recht op een goedwerkend product, vaak zelfs nĂ¡ de garantieperiode.

Kortom: je hebt meer rechten dan je denkt. Weet je niet hoe het in jouw situatie zit? Check het dan gratis bij ACM ConsuWijzer.

Over ACM ConsuWijzer

ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de overheid. Heb je een vraag over jouw rechten als consument? Dan beantwoorden wij deze gratis via onze website, social media of telefoon. We leggen je dan uit waar je recht op hebt en hoe je iets zelf kunt oplossen.