Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

ACM: Incassobureau Intrum Nederland houdt zich aan de regels

| Nieuwsbericht

Incassobureau Intrum Nederland, dat eerder de naam Intrum Justitia had, houdt zich aan haar afspraken over het incasseren van vorderingen bij consumenten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt daarom dat het incassobureau niet langer onder verscherpt toezicht hoeft te staan.

Afspraken

ACM ConsuWijzer ontving eerder veel klachten over Intrum Nederland, waarna de ACM een onderzoek is gestart. Het incassobureau beloofde om haar werkwijze te verbeteren. De ACM vindt nu dat het incassobureau zich voldoende heeft verbeterd. Consumenten zijn beter beschermd tegen onterechte en agressieve incassopraktijken.

Dit zijn de belangrijkste aanpassingen die Intrum Nederland heeft gedaan:

  • Geen ongeoorloofde druk meer uitoefenen om consumenten te laten betalen
  • Niet meer kosten rekenen dan volgens de wet is toegestaan
  • Consumenten krijgen 14 dagen de tijd om openstaande rekeningen te betalen, voordat er extra incassokosten worden gerekend
  • Duidelijker communiceren met consumenten over de vorderingen
  • Consumentenvragen beter beantwoorden

Oneerlijke handelspraktijken

De ACM treedt op tegen oneerlijke handelspraktijken van incassobureaus. Bij ACM ConsuWijzer kwamen veel klachten binnen van consumenten over incassobureaus. De ACM deed onderzoek en stelde vast dat incassobureaus consumenten onder druk zetten om onterechte rekeningen te betalen. Bijvoorbeeld na ongevraagde toezending van producten. De ACM kan boetes opleggen tot maximaal 900.000 euro per overtreding, of een percentage van de omzet.

Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt

Betaal niet zomaar als u een incassobrief krijgt. Check eerst of de brief klopt. En laat u niet onnodig bang maken.

Hebt u een incassobrief ontvangen, en wilt u controleren of deze brief klopt? Gebruik onze Incassobrief Checker.