Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

ACM geeft slotenmaker boetes voor misleidende en agressieve praktijken

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft KeyService Nederland / Plumberservice uit Helmond boetes voor agressief en misleidend handelen. Consumenten dachten dat zij een lokale slotenmaker inschakelden, maar dit was niet zo. Ze kregen onverwacht extreem hoge rekeningen en werden gedwongen die te betalen. Het bedrijf krijgt een boete van 200.000 euro. De leidinggevende krijgt een boete van 50.000 euro.

Wat deed het bedrijf fout?

Consumenten die een slotenmaker nodig hadden, vonden advertenties van KeyService hoog in de zoekresultaten op Google doordat het bedrijf daar veel voor betaalde. In deze advertenties leek het alsof het om een lokale slotenmaker ging. Maar dit was niet waar. Op de websites stond dat het bedrijf de slotenmakers met wie zij werkte controleerde op kwaliteit. Maar het bedrijf controleerde de slotenmakers helemaal niet hierop. Ook stonden er neprecensies op de websites.

Consumenten die via KeyService een slotenmaker inhuurden, kregen vooraf geen duidelijke informatie over de prijs. Na de werkzaamheden moesten zij ter plekke een hoge rekening betalen. Als ze dat niet wilden, werden ze onder druk gezet. De kosten liepen op tot 2200 euro voor maar een paar minuten werk.

KeyService gaf oneerlijke informatie. De informatie op de websites was niet volgens de wettelijke eisen en het bedrijf zette consumenten onder druk om te betalen. Daarom legt de ACM een boete op aan het bedrijf én aan de leidinggevende.

Waar moet u op letten als u een slotenmaker inschakelt?

Wilt u een slotenmaker inschakelen? En kent u deze slotenmaker niet? Wees kritisch bij het vinden van een slotenmaker en maak vooraf goede afspraken.

1. Wees kritisch bij het zoeken

Veel mensen zoeken een slotenmaker via Google. Ga niet meteen af op een advertentie op Google. U kunt deze herkennen aan 'Ad' of 'Advertentie' voor de naam van de website. Onbetrouwbare slotenmakers maken veel gebruik van dit soort advertenties. Ook de informatie op hun websites klopt soms niet. Zoek daarom iets verder.

2. Check het NSSG en het PKVW

Betrouwbare slotenmakers zijn vaak aangesloten bij de brancheorganisatie van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde. Kijk op de website of de slotenmaker bij de brancheorganisatie is aangesloten. U kunt ook checken of de slotenmaker is aangesloten bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit kan op www.politiekeurmerk.nl.

3. Check adresgegevens

Staat er geen bedrijfsadres op de website van de slotenmaker? Dan is dit een signaal dat het mogelijk om een onbetrouwbare slotenmaker gaat.

Heeft de slotenmaker wel adresgegevens op de site? Check deze adresgegevens dan op Google Maps. Heeft de slotenmaker een fysieke winkel? Dan is de kans groot dat het wel om een betrouwbaar bedrijf gaat.

4. Check de KVK-gegevens

Zoek het bedrijf op in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Zijn de gegevens op de website van het bedrijf anders dan de gegevens in het handelsregister? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbare slotenmaker.

5. Check reviews

Bekijk onafhankelijke klachtensites, zoals www.klacht.nl, www.klachtenkompas.nl of www.trustpilot.nl. Zijn er veel klachten over het bedrijf, de website of het gebruikte telefoonnummer? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbare slotenmaker. Bekijk altijd meerdere recensies en meerdere klachtensites.

6. Maak vooraf duidelijke afspraken over de prijs

Bedrijven kunnen zelf hun prijzen bepalen. Daarom moet u vooraf een duidelijke schatting van de prijs krijgen. U kunt de slotenmaker dan houden aan de afspraak die u gemaakt hebt. Vraag om een bevestiging per mail of sms.

Kan de slotenmaker u niet vooraf vertellen wat het gaat kosten? Omdat hij de situatie eerst moet beoordelen? Vraag dan of u een foto van uw deur en het slot kunt sturen. Of vraag hoe de slotenmaker de prijs berekent.

Noemt de slotenmaker aan de telefoon geen duidelijke schatting van de prijs? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbare slotenmaker.